Петролното ембарго на ЕС над Иран влиза в сила

последна актуализация: 01.07.2012

ЕС потвърди петролното ембарго срещу Иран
DarikFinance.bg, 30.06.2012

Лидерите от Европейския съюз настояха Иран да реши дали желае сериозни преговори по спорната си ядрена програма.
Това става на фона на не особено успешните преговори до момента и в очакване на влизането в сила от 1 юли на петролно ембарго срещу Иран, предаде ДПА.

Иранският главен преговарящ Саид Джалили предупреди, че европейските санкции върху вноса на ирански петрол ще навредят на ядрените преговори.

"Европейският съвет приветства пълното влизане в сила на ембаргото на ЕС", заявиха ръководителите на 27-те страни членки в заключителна декларация от двудневната си среща в Брюксел.

Съветът призовава Иран да реши дали иска да се ангажира със сериозен напредък в преговорите, целящи да се възстанови доверието в единствено мирния характер на иранската ядрена програма.

Последният кръг преговори между Иран и групата "5+1" (Великобритания, Франция, Русия, САЩ и Китай и Германия) в Москва приключи безрезултатно, посочва БТА.
Двете преговарящи страни се договориха да се срещнат отново на 3 юли в Истанбул, но само на равнище "работна група".

Европейското петролно ембарго прекратява действието на всички европейски контракти за внос вследствие на забрана върху новите сделки с Иран, приета по-рано тази година.

Съгласно ембаргото европейски компании няма да застраховат кораби, превозващи ирански петрол, допълва ДПА.

 

Петролното ембарго на ЕС над Иран влиза в сила
1 юли 2012 г.
 http://www.dnevnik.bg/

Днес влиза в сила петролното ембарго над Иран, наложено от Европейския съюз. Санкциите срещу износа на ирански нефт целят да отслабят икономиката на ислямската държава и това да попречи на ядрената й програма. Според Запада Техеран се опитва да разработи ядрено оръжие, а властите в Иран твърдят, че ядрената програма има изцяло мирни цели.

Според икономисти санкциите могат да намалят приходите от износ на петрол наполовина.
Ембаргото на ЕС беше формално одобрено през януари тази година и забранява на всички страни членки да купуват ирански петрол. Много от държавите в ЕС, който купуваше общо около 20% от петрола на Иран, много по-рано започнаха да намаляват доставките и да търсят други източници на суровината.

Според международната агенция по енергетиката от началото на тази година износът на ирански петрол е намалял с 40%.