Отново за силивряка

текст и снимка Паолина Пидакева

Напоено с митове и предания, зеленото море на Родопите обгръща странника с неповторима мистична атмосфера...

Тук е скитал Орфей, от чиито сълзи по изгубената Евридика поникнало малкото растение с бледолилави цветове. Затова някои го наричат Орфеево цвете, други Безсмъртниче, трети Силивряк.

Латинското му име е Haberlea rhodopensis. Растението е терциерен реликт, оцеляло над 2 млн. години благодарение на невероятните си приспособления за живот.

Притежава забележителна анабиотична сухоустойчивост. Екземпляри, престояли дълго време /до 31 месеца/ в хербарий, не загубват своята жизненост. Силиврякът изпада в зимна и лятна анабиоза /мнима смърт/ и очаква благоприятни условия /повече влага, или топлина/, за да се развие отново. Затова древните смятали, че растението крие тайната на безсмъртието.

Римляните изсекли това растение на монети, като символ на вечния живот. Императори идвали в Родопите да му се покланят. Преданията свързват растението с божествената напитка амброзия.

Орфеевото цвете се среща по варовиковите скали, цъфти от началото на юни до август. Стръкчетата му са високи около 15 см, а цветчетата са с по 3 или 5 камбанки. По цвят са бели /Орфеевият цвят/ и с лилави оттенъци.

Нежните цветове на силивряка могат да бъдат видени край Перперикон, Девин, край язовирите "Студен кладенец" и "Кърджали"; между Бачково /река Чая/ и Асеновград и поречието на река Арда; край село Гела. Лично аз съм снимала край с. Борово, с. Орехово и Чудните мостове. А в Стара планина съм виждала - край х. "Българка" /над гара Кръстец/ и в Северния Джендем /Калофер/. Среща се и в Северна Гърция - то е балкански ендемит.

Древните траки са знаели за лечебните свойства на растението. Легендата твърди, че в книгата си "Магическа ботаника" - Орфей е предал знанията си на "посветените".

Орфеевото цвете е съставка на един от вариантите на т.нар. "Тибетски чай на младостта". Нека не ви заблуждава наименованието - всички съставки /билки/ на рецептата се намират у нас.

Родопският силивряк е защитен от закона за биологичното разнообразие вид - забранено е брането или изкореняването му!

Изследват се клетки от растението от американски и японски свръхсекретни лаборатории. Специалисти от НАСА твърдят, че то издава звуци.

На нас, родопчанците ни е достатъчно да му се наслаждаваме и да предаваме знанията си за него на другите след нас.

Paolina Pidakeva

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=805388442811127&set=a.392334924116483.112609.100000199366848&type=3&theater

 

И още...