Нито провеждането на референдум

Сергей Станишев: Нито провеждането на референдум, нито датата му, са в правомощията на премиера Бойко Борисов
01 август 2012 | 16:57 | Агенция "Фокус"


София. Нито провеждането на референдум, нито датата му, са в правомощията на премиера Бойко Борисов. Това се посочва в изявление на лидера на БСП Сергей Станишев, изпратено до медиите, в отговор на коментарите от премиера Бойко Борисов на днешното правителствено заседание, съобщиха от пресцентъра на БСП. "Личните му предпочитания нямат значение, ако България все още е правова държава. Така гласи законът", заявява Станишев.
"С интерес научих за „подкрепата” на г-н Бойко Борисов към референдума за АЕЦ "Белене". Жалко, че осъзна колко е важно това за демокрацията в държавата, едва след като над 770 хиляди българи му го подсказаха". Тези 770 хиляди накараха това арогантно и самодоволно управление отново да смени посоката. Показаха му, че г-н Борисов не е компетентен да вземе такова важно решение и с техния вот определено ще му помогнат. И тази ясно заявена воля на български граждани не се нуждае от „помощта” на „осъзнали се” гербери", се казва в изявлението на Сергей Станишев.
"Вече три години се чудя – на какво се дължат безкрайните му завои в позицията му за „Белене”. От самото начало правителството заяви, че няма да го строи, две години по-късно г-н Борисов заяви, че без този проект хората няма да могат да си плащат сметките и ще внасяме ток от Турция, накрая пак обърна палачинката", се казва в изявлението на Станишев.
На четвъртата година от управлението си г-н Борисов демонстрира крещяща некомпетентност. Крайно време е да научи, че от самото начало изграждането на втората българска атомна електроцентрала е корпоративен проект за НЕК. И от 2008 г. има подписано споразумение между НЕК и „Атомстройекспорт”, което се изпълнява и досега. Това не е договор между правителства, а корпорации", заявява Сергей Станишев.
"Не знам какви бълнувания са породили в съзнанието на г-н Борисов връзки с мое официално пътуване от Щатите. Мога обаче да кажа ясно, че за разлика от него, не определях външната политика на България според своите пътувания навън - в САЩ, ЕС или другаде. Българската политика се правеше в България. Никога не сме зависели от прегръдки и потупвания по рамото в чужбина. Никога не е имало "реверс" в нашата политика спрямо Централата. Напротив, всичко е вървяло напред и според плановете", заявява Сергей Станишев.
© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!