Народен съюз - партия (2016)

На 9 април 2016 г. БНТ съобщава: “На политическата сцена излиза ново обединение, но от познати формации. На конгрес, който тече в момента, в нов формат се учредява партия Народен съюз.”

На 41-ия извънреден конгрес на Земеделския народен съюз, проведен в Зала 3 на НДК на 9 април 2016 г., в обща партия се обединяват три формации – партия БАСТА на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров и бившия земеделски министър Мирослав Найденов, гражданско движение „Бъдеще и развитие за България" на Светлин Танчев. и партия Земеделски народен съюз на Румен Йончев.

Светлин Танчев - основател на гражданското сдружение "Бъдеще и развитие за България", е избран за председател на гражданския съвет към партията и председател на нейния управителен съвет. Той остава и съпредседател на парламентарната група на Българския демократичен център.

За заместник-председатели на "Народен съюз" са избрани депутатите Явор Хайтов и Георги Ковачев, както и Мария Кунина от БАСТА. Организационен секретар е Хранимир Генчев.

На събитието присъстват като гости лидерът на АБВ Георги Първанов, председателят на ВМРО Красимир Каракачанов, на БДЦ - Красимира Ковачка, както и народните представители Слави Бинев от Патриотичния фронт и Борислав Иглев.

Според председателя на Земеделския народен съюз Йончев, левите и десните, така наречени “системни” партии са изчерпали ресурса на търпение на обществото и Народният съюз идва, за да върне доверието на хората в политиката, да върне политическия диалог като основно средство за решаване проблемите на обществото. „Мястото на диалога е по средата – политическия център“, е убеден Йончев.

От многото дефицити, които народът продължава да изпитва след четвърт век преход, най-големият е дефицитът на доверие.

Заявено е, че “Народен съюз“ ще бъде центристка  формация и “ще продължи да работи за разширяване с участието на още много сродни политически сили“. Без да претендират за монопол върху политическия център, от партията считат, че центърът трябва да се консолидира много добре преди президентския вот, за да може да излъчи истински президент на републиката.

Сред целите, за които възнамерява да се бори новата партия, са повече граждани в политическия живот, насърчаване на предприемачеството и на малкия и среден семеен бизнес, икономически просперитет и устойчиво развитие на България, въвеждане на електронно управление, намаляване на лицензионни режими, утвърждаване на авторитета на България както на европейско, така и на световно ниво.

Друга задача на бъдещото ръководство на Народния съюз е да продължи пътя на разширяване на съюза.