Надежда в квартал "Надежда" (2012)

От Албена Борисова

 

Жена на средна възраст пита през прага на районното кметство: "Водомерите какви да бъдат?"

"Или от три кубика, или от пет", отговаря й Портокал Портокалов.

Вече втори месец темата за водомерите е сред най-обсъжданите в ромския квартал на Сливен "Надежда". Причината е, че наскоро кметската управа и местното "ВиК" започнаха кампания за поставяне на водомери там. Идеята е всяко домакинство да купи свой водомер, който да бъде безплатно поставен от водоснабдителното дружество. Крайната цел е всеки абонат да плаща според потреблението си и така да бъде подобрена услугата в целия квартал.

При обявяването на акцията кметът Кольо Милев обясни, че "Водоснабдяване и канализация Сливен" ООД е предприело тази стъпка, тъй като в противен случай водата от крановете тече постоянно и загубите са големи – около 85%. Освен това така според него, когато всеки извади от джоба си пари за водомера, ще го пази и кражбите на вода ще са по-малко.

Проблемът с водата в квартал "Надежда" е от години. В момента хората там са на режим, при който вода има между 6.30 и 9 ч. сутрин и от 13 до 22 ч. Налягането обаче е много слабо и редовно, дори и в часовете, когато не е спряна, през чешмите не тече нищо.


В квартала живеят около 20 000 души. Едва 10-15 семейства обаче са с водомери и са изрядни платци към ВиК. Наскоро обаче част от живеещите в "Надежда" получили съдебни разпореждания за дължими суми от по 500-600 лв., трупани с години към дружеството, и вече никой не се противи на постигнатото с кмета споразумение. Хората са наясно, че само така ще има точен отчет на изразходваното от тях.

В продължение на един месец и половина, минаваме, разговаряме. Е, не може да няма някой несъгласен, на когото не му стигат паричките, но всички останали са в готовност, даже вече сме събрали тук над 100 водомера. И имаме готовност от 1 септември да започнем да ги поставяме, обяснява Портокал Портокалов.

Той е местен търговец, част от екипа на кметския наместник в квартала Илко Илиев. Илиев вече държи под ключ над 100 водомера, купени от хората в махалата.

Портокал Портокалов отговаря за подобряване на инфраструктурата в квартала. Но не е изключено да чуете някой местен да го нарича "кмете", защото е неформален лидер на общността и редовно дава лични примери как хората там да подобрят живота си.

От близо година Портокалов и още няколко души около кметския пълномощник заедно с градската управа прилагат план за облагородяване на квартал "Надежда", където могат да се видят доста нови,  измазани цветно къщи. А отскоро на всяка пресечка са поставени и табелки, указващи името и номерацията на улиците.

Благодарение на плана боклуците от "Надежда" са почистени, а сметището, замърсявало доскоро самия център на махалата, е разчистено. На мястото му няма и помен от отпадъци и нещо повече - сега там се намира градинка с чешма, алеи с чакъл, пейки, фиданки и палми в саксии за радост на окото.

Те не знаеха какво значи чистота. Не бяха виждали такава хигиена, а сега всички пазят чисто и се радват, разказва Портокал за съкварталците си.

Щяхме да завържем болести, като духне вятърът и разпилее боклуците, страшно ставаше, разказва и един от младежите, включили се с доброволен труд в разчистването и градежа на градинката.

Сега току-пред новата чешма може да се видят вече и няколко сергии с плодове и зеленчуци, лъснати и подредени в щайгите като за изложба.

Кметският наместник Илков, Портокалов и останалите членове на кварталната администрация са организирали и друга доброволческа акция - по ремонт на подлеза, който минава под жп линиите и свързва махалата с квартал "Даме Груев".

В ремонтирането на подлеза участвали не само включените в програмата за социални помощи, но и майстори зидари и фаянсаджии. Сега подлезът е чист, с нови плочки, бял таван и работещо осветление. И се поддържа всеки ден. За хигиената в квартала се грижат включените в програмата за временна заетост.

Осветлението от уличните стълбове в центъра на квартала също е възстановено и никой не смее дори да си помисли да чупи или отнесе част от стълбовете.

На всеки ъгъл пък са разположени контейнери за боклук. До миналата година имало само 6 за целия квартал. Сега вече са 40, ползват се и боклукът от тях се извозва всеки ден.

10-15 години този квартал не съществуваше за управляващите, сега кметът Кольо Милев ни подаде ръка. Искаме да дадем пример и на останалите цигански махали в страната. Да видим след това за какво ще се приказва, казва Портокал Портокалов, според когото общественото мнение несправедливо е настроено срещу ромите и не вижда доброто в общността.

И докато излизаме от сградата на районната администрация, се сблъскваме с десетина младежи, пратени като доброволци да гасят пожар, възникнал близо край града.

С лопати в ръка, идват да докладват на кмета какво са свършили. Опушени и изморени, но доволни. Нямаше начин, иначе всичко ще изгори, разказва един от тях.

Говори се, че живеем от социални помощи, от майчински. Кой човек може да нахрани семейство с 45 лева социални помощи, пита ромският лидер.

И дава за пример безработните от махалата, които са включени в социалната програма на община Сливен и получават помощите си срещу труд, който са задължени да полагат 14 дни по четири часа. Градът е чист, ние лично следим да си вършат работата съвестно. В противен случай, отпадат от нея.

Дали малко ще направим, дали много, длъжни сме да опитаме. Ако оставим за утре, нищо няма да се промени, заключава Портокал Портокалов и обещава съвсем скоро хората от квартала сами да почистят и уличните шахти на канализацията. 

 

http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2012/08/30/1897127_nadejda_v_kvartal_nadejda/