Конференция на президентите на еврейските организации в САЩ - София, 2005 г.

Делегация на “Конференцията на президентите на еврейските организации в САЩ" на посещение в София по покана на премиера Симеон Сакскобургготски - 12-14 февруари 2005 г.

 

Президентът Първанов се срещна с делегация на “Конференцията на президентите на еврейските организации в САЩ”

13-02-2005 

Президентът Георги Първанов се срещна днес с гостуващата у нас делегация на “Конференцията на президентите на еврейските организации в САЩ”.

По време на разговора беше обсъдено развитието на отношенията между България и САЩ. Подчертана беше необходимостта от още по-голямо задълбочаване и активизиране на политическите и икономическите връзки, включително и чрез осъществяване на срещи между представители на всички институции и власти на двете страни.

Укрепването на трансатлантическото сътрудничество, предстоящото членство на България в ЕС, взаимодействието между България и САЩ в рамките на международните организации и антитерористичната коалиция също бяха акцент в срещата. Изразено бе мнението, че България ще продължи да подкрепя усилията в международен план за разрешаване на проблемите в Близкия Изток.

Специално беше отбелязана ролята на България за спасяването на българските евреи. Изразена бе благодарност за толерантното отношение към еврейската общност в България и високо бе оценена нетърпимостта на българското общество и институции към антисемитизма във всички негови форми.

Министър Паси се срещна с президентите на най-големите еврейски организации в САЩ

[14.2.2005]
Днес, 14 февруари 2005 г., министър Соломон Паси се срещна в МВнР  с делегация на Конференцията  на президентите на най-големите еврейски организации в САЩ, която е на тридневно посещение у нас по покана на министър-председателя Симеон Сакскобургготски.
Министър Паси запозна гостуващите над 50 президенти на еврейски организации с развитието на страната ни и с перспективите пред нея на прага на членството в Европейския съюз.

"Едва ли бихме могли да се надяваме на по-добър прием. Прекарахме прекрасно тези три дни в България", каза изпълнителният директор на Конференцията Джеймс Тиш след срещата. Той и вицепрезидентът Малкълм Хоенлайн отбелязаха с удовлетворение отличните отношения между САЩ и нашата страна.

"България е приоритет за САЩ, защото тя представлява "новата стара Европа", ценим приноса на страната ви в балансираната и добра външна политика", изтъкна Малкълм Хоенлайн.

Той допълни, че България има важна роля не само в борбата с тероризма, но и по отношение на връзките, които САЩ изграждат с Европа.

Вицепрезидентът на Конференцията обеща в САЩ да бъде занесено послание за съпричастност с осъдените на смърт български медицински сестри в Либия и за тях да бъде сторено всичко възможно, за да се върнат те у дома колкото се може по-скоро.

В заключение гостите благодариха за всичко, което българският народ е направил, за да спаси своите евреи по време на Втората световна война.