Коледно интервю за в. "24 часа" (предаденият текст)

- Според изследване на КТ "Подкрепа" 1/4 от българите нямат възможност да отделят никакви пари, за да отпразнуват Коледа и Нова година. А половината от тези 1,8 милиона души няма да отделят абсолютно никакви пари за празнуване? Тези факти не са ли доста страшни, г-н Симеонов?

Не съм допускал, че социалната диференциация в България ще добие такъв уродлив вид. Вината за ситуацията е масова, не е класова. С рухването на комунизма, рухнаха законите, институциите, тогавашният морал. Цялата регулативна система на човешката активност отиде в небитието.

Развихри се алчността. Едни заграбваха граденото с "куфарчета", други крадяха керемидите на текезесарските постройки. Резултатите са плачевни...

Българският елит (ще го нарека "елит", защото друга дума няма) не разбра, че БЪЛГАРИЯ се крепи върху дребното стопанство - обор, градина, лозе, нива, работилница, дюкян...

Защитата на собствеността, честта и достойнството на човека е първата задача на държавата.

Говори се за "битовата престъпност" като за нещо дребнаво, пренебрежимо, а не се разбира, че тя руши основите на държавността. Когато се ограби бабата, която гледа пет кокошки и има десет стръка домати, бабата трябва да си купува доматите и яйцата от парите на пенсийката си. А всички знаем, че не става дума само за пет кокошки и десет стръка домати. Едно семейство разчита на лозето си, за да си подпомага прехраната, друго на няколкото плодни дръвчета, трето на кошерите си. Някой лепи гуми в двора си, издържа семейство, има клиенти. Оставете го на мира. Стига рекет от разбойници и общинари...

Край няма разнообразието в това изброяване. А ние имаме ВЛАСТ, която и хабер си няма, че защитата и поощряването на този труд е от фундаментално значение за държавата и за самата власт.

Редица бързо развиващи се страни или "икономически тигри" стават такива благодарение на хилядите и милионите "гаражни занаятчии". Стъпват върху дребния производител и търговец. Това е известно.

Национално безобразие е веригата "Lafka". Ако не ме лъже паметта, до 9 септември 1944 г., а и няколко години след това, лавка, будка, можеше да има само военноинвалид (на първо място) или инвалид.

До нас, в софийски квартал, имаше шест-седем "обекта" от типа "лавка". Сега има само една - тази от веригата. Прощавайте, но така няколко семейства остават без издръжка, защото се реализира монополът на "верига от будки"!..

- Какъв кратък социологически портрет на България за 2015 г. бихте направили?

България, която е държава с предписмен корен, е поела по правилен път. Ние сме част от Европа, от богатия свят, принадлежим към християнската цивилизация. Ние, българските граждани, трябва да осъзнаем, че зависим от себе си. Ние трябва да си подредим държавата. Заедно да отстояваме свободата си, да бъдем единни, трудолюбиви и целенасочени.

Най-овластеният българин - Бойко Борисов, е еманация на БЪЛГАРСКИЯ ПРЕХОД от тоталитаризъм към демокрация. Какъвто беше ПРЕХОДЪТ, такъв е и водачът, такива са и хората, които са начело на държавата.

Трябва да проумеем, че без спазване на десетте Божи заповеди няма да оцелеем. Където и да избягаме, без труд, дружелюбие и любов към ближния, няма да успеем.

- Вие сте един от бащите на конституцията, която депутати промениха в сряда? Как ще коментирате тези промени?

Конституцията трябва да се променя. Тя е жив документ. Промените са добри, но могат и ще станат още по-добри. Сега очакваме да се развият в законодателните актове.

- Как оценявате съдебната реформа? Трябва ли парламенентът да доминира над съдиите и прокуратурата?

Ние сме парламентарна република и Народното събрание е ВЪРХОВНАТА ВЛАСТ по отношение на всички други власти. Тези отношения не са докрай изяснени и трябва да имат свои ПРОТОКОЛИ. Президент, правителство, прокурор, върховни съдии, общинска власт, НПО, домсъвети, редови граждани - всички трябва да го съзнават и това нормативно и процедурно да бъде уредено.

Използвам повода да кажа - крайно време е Народното събрание фактически да започне да работи в бившия партиен дом, а не само над централния вход да виси надписът "народно събрание". И без това нашите народни представители там работят, там са техните кабинети. Нормално ще бъде там да бъде и тяхната заседателна зала. Сега харчат пари за поддържането на две сгради.

- Може ли голямата корупция в България да се пребори със закони и други нормативни текстове?

Определено "не"! Всичко можем да напишем. Проблемът е в реалните взаимодействия между индивидите. Писаните норми трябва да регулират реалността и хората да разчитат, че те са валидни и нарушаването им се санкционира от съда. Съдът и полицията са пазители на реда. Няма ли независим съд, няма ли полицаи, които да носят с чест униформата си, оправия няма.

Впрочем - кога и къде можем да прочетем какви са изискванията за външния вид на полицая? От състоянието на униформата, до размера на талията и ръста!

Идеята, която чух наскоро - правото на частен обвинител, подкрепям изцяло. Да разговаряме по нея?

- Защо Румъния успя да вкара в затвора за корупция министри и други високопоставени политици, а у нас няма осъден нито един? Напоследък като абсолютно невинни бяха оправдани Христо Бисеров, Емилия Масларова и др.

Не бива да забравяме, че по територия Румъния е два пъти по-голяма от България, а по население три пъти. Тя има по-голям кадрови потенциал. Освен това нейният исторически опит е различен. Тя е попадала под османска доминация, но по различен начин. Нейният елит не е бил цялостно унищожаван.

Като "Румъния" тя е държава от 1861 г. с обединение на княжествата Молдова и Влахия при налична аристокрация и в двете княжества. В ново време има различна държавническа традиция. В началото на шестдесетте години на миналия век, след Карибската криза, нейното комунистическо правителство влиза в тайни контакти със САЩ, като поема ангажимент - при възникване на военен конфликт между двата блока (НАТО и Варшавския договор), те ще обявят неутралитет, въпреки официалната си принадлежност към съветския лагер. Не искат Румъния да стане жертва на съветска авантюра. При онези условия това е демонстрация на национална независимост от висока класа...

Логично е днес техният елит да бъде по-отговорен. Румънският съд вкара в затвора за корупция над 10 министри , включително един премиер. Да не говорим за чиновници от по-ниски равнища. Ако смятате, че у нас корупцията е по-малка, лъжете се.

Румънците имат различно от нас разбиране за държава, йерархия, официално, отговорност, междуличностна дистанция... Имат далеч по-високо национално самочувствие.

При нас е нужна промяна. Един от начините да я извършим е публичен разговор за елита, защото той създава и реализира с живота си понятията, за които става дума.

Що се отнася до конкретните дела на Христо Бисеров и Емилия Масларова, обвинени в корупция и други престъпления, не мога да се произнеса. Нито съм запознат с документите по обвиненията, нито съм юрист.

- Европейският съюз обикновено разглежда България и Румъния като чифтосвани - и във връзка с Шенген, и за други неща. Това добре ли е, или не?

Споменах за различията между двете страни, но ние сме и много близки от праисторическо време. Археологическите находки от двете страни на Дунава дават основание да се говори за Долнодунавска цивилизация, която предхожда и Шумер, и Египет. Тракийските племена са основен пласт и на българи, и на румънци.

По-късно славяните се заселват и от двете страни на реката. От Аспарух земите на Влахия и Молдова са в територията на България. Петър и Асен са влашки войводи. Това е изключителен знак за единство на двата народа. Формирането на двете княжества е част от разпада на отделни държавици на България през ХІV век. Решаваща роля изиграва нашествието на османците на Балканите и особено падането на Търново.

До 16 век административен и църковен език във Влахия и Молдова е българският, тогава започва процес на нахлуване на влашкия. В румънската църква българският се ползва до средата на ХІХ век. До средата на ХІХ век във Влахия и Молдова пишат на кирилица.

Замяната с латиницата е външнополитическо условие при обединението на княжествата и създаването на Румъния. Начева и окончателната романизация на населението като вулгарният латински заема около 20 на сто от словното богатство на румънския език. От тогава е почитта на румънците към Луи Бонапарт.

Никак не е случайно, че по време на робството хъшовете са във Влашко. В Румъния е централното ръководство на националното ни освобождение - БРЦК. Там се издават революционните ни вестници. Предимно от влашкия бряг тръгват четите в България.

Там развиват икономическа дейност мощни български фамилии. Евлоги и Христо Георгиеви са знакови фигури. Важно е да се отбележи, че те правят дарения не само за софийския, но и за букурещкия университет. В Браила през 1869 г. е основано Българското книжовно дружество, откъдето води началото си Българската академия на науките...

Само като любопитен детайл - българските гвардейски униформи са стилно отдалечаване от униформа на румънски държавни служители. За свободно фантазиране ще оставя факта, че името на българската валута "лев" е прието от Народното събрание без дискусии и с голяма бързина, а румънската валута е леята (leu), което значи лъв. Разбира се, че ни свързва и футболистът Моци.

- Какво не знаем за отношенията между България и Румъния?

В по-далечна чужбина България и Румъния са неразличими, българи и румънци са едно и също. Такава неразличимост нямаме при другите наши съседи - Сърбия, Гърция, Турция. Това е резултат от историческата близост между двата народа и двете държави. Румъния е наш основен геополитически съюзник и икономически партньор. За разлика от нас, румънците съзнават, че са дунавска държава и работят в тази посока.

Русе днес се развива благодарение на близостта си до Букурещ - 50 км. А останалите по-големи пристанища - Видин, Лом, Свищов и Оряхово, Никопол, Тутракан, Силистра, и други по-малки? В Дунав имаме 57 големи острови (Белене, Вардим, Богдан, Близнаци и др.), които дават възможност за икономическа дейност.

Отношенията между България и Румъния могат да се развиват само чрез ускорено развитие на Северна България или някогашната римска провинция Мизия.

Големият проблем на Северна България не е само във факта, че няма достатъчно лесни и бързи пътни връзки с Южната част на страната, а и в неразбирането какво е Румъния, какво е Дунав. Дунав е Транспортен коридор №7, най-голямата магистрала на България и най-дългата плавателна река на ЕС!

А Румъния е най-важният ни пазар и стопански съдружник в ЕС. Нужно е да се мисли за пряка магистрала София-Русе-Букурещ и скоростна жп линия между двете столици.

- Какво трябва да се направи, за да обърнем негативното отношение към двете държави, за да изковем позитиви?

Да работим по проекти от общ интерес и да си помагаме. Ще помогнем на румънците и на себе си, ако изградим още няколко моста на Дунав и направим Стара планина и Родопите бързо и лесно проходими. Проходите-магистрали, тунелите при Шипка и Петрохан ще помогнат на румънската икономика да има облекчен достъп до Турция и Егейско море, а за нас ще бъдат важни за развитието на Северна България. Сегашното състояние е крайно неприемливо. В Южна България живеят 75 души на квадратен километър, а в Северна - 55.

Отделен е проблемът, че сътрудничеството ни ще бъде добра база за посрещане на неизбежните мигранти! Развита инфраструктура и ясни ценности. Добият ли нужната динамика,връзките между двете страни, отношението към тях ще се промени.

- Пожелайте нещо на българите за Коледа и Нова година?

Здраве! Здрав ли е човек, има ли здраве в семейството му, другото някак се нарежда.

Въпросите зададе Пенчо Ковачев