Каква е политиката на САЩ ?

Делян Маджаров

Бавно но сигурно пълзене към точно определени държави в Близкия изток с цел овладяване на петрола и природния газ.

ЕС от друга страна, няма своя армия, а повечето страни от него са в НАТО е своеобразен придатък на САЩ.

Добрите икономически отношения между ЕС и Русия и най-вече между Германия и Русия са трън в очите на Вашингтон понеже те остават в страни от тези икономически процеси.

Германия от друга страна инвестира милиарди евро в руски петролни кладенци и газови находища за което получава евтини горива от Русия от което икономиката и се развива много добре. На Германия не и пречи комунизма в Китай и изнесе голяма част от компаниите си там. Мерцедес се произвежда вече и в Китай. Поради тази причина никак не е случайно, че трите най-важни външнополитически приоритета на САЩ са: Русия, Китай и германската икономика.

Евразийският съюз на Путин е своеобразен опит за възкресяване на СССР и интересите там са за обхващане на бившите 15 републики на СССР. Украйна тук се оказа ябълката на раздора и арена на сблъсък между САЩ и Русия както Корея през 50-те години на миналия век. В следствие на този сблъсък имаме две държави изкуствено разделени по 38-мия паралел. С Украйна положението не е много по-различно. Тя се намира между Русия и САЩ, ЕС,НАТО. НАТО от друга страна пълзи към границите на Русия в последните деситилетия. Няма никакво съмнение, че в Украйна има хора които искат да са в ЕС и НАТО, но няма и съмнения, че протестите там бяха платени от ЦРУ. За свалянето на Янукович бе нужно и проливането на кръв с цел още по-голям отзук в Европа и света. Направеното от американците в Украйна постигна своята цел да отблъсне Украйна от Русия и съответно от Евразийския съюз. Новото марионетно правителство там под диктовката на САЩ забрани руския език, което беше още една явна провокация към Русия. Тези действия получиха подобаващ отговор с присъединяване и обособяването на Крим и Севастопол, като субекти номер 84 и 85 в състава на Руската федерация. Този акт разбира се влоши отношенията на ЕС и Русия. Дори започна да се говори за икономически санкции, без да се мисли за евентуалните контрасанкции от Москва. ООН за пореден път се оказа една безсмислена говорилня, а международното право не важи за всички, а само за малките, бедните и тези които нямат ядрено оръжие.

Американската външна политика за пореден път копира римската максима ,,Разделяй и владей'', но това върви до време.