И Кипър поиска помощ за банките си

25.06.2012 г., vesti.bg

Кипър, която е членка на Еврозоната, официално поиска спасителен финансов пакет от европейските си партньори, за да подкрепи банковия си сектор, предаде Асошиейтед прес.

Кипърското правителство посочи днес, че отправя искането за финансова помощ заради отрицателните последици върху финансовия сектор на страната и голямото количество притежавани гръцки дългови книжа.

Кипърските банки са големи държатели на гръцки държавни облигации, голяма част от чиято стойност бе отписана тази година.

Отправената днес молба прави Кипър петата страна от еврозоната, поискала чуждестранна финансова помощ от партньорите си във валутния съюз.

По-рано международната рейтингова агенция "Фич" съобщи, че е понижила суверенния кредитен рейтинг на Кипър до степен "боклук" ("junk" - с висок риск - бел. р.).

Агенцията се позова на нарастването на сумата спасителни средства, от които се нуждаят кипърските банки, силно обвързани с Гърция, предаде Асошиейтед прес.
Фич е свалила рейтинга на Кипър, който е част от Еврозоната, с една степен - от "ВВВ-" на "ВВ+" - и е оставил отрицателна перспективата по него, което означава, че са възможни още понижения през идните месеци.

Очаква се страната да поиска външна помощ, за да спаси банките си - или от страните в Еврозоната, или от Русия, отбелязва АП.

Банките са големи притежатели на гръцки държавни облигации, чиято стойност в голяма степен бе отписана тази година.

В съобщението си Фич коментира, че "оценките на загубите и капиталовите нужди на кипърските банки са обект на значителна несигурност".