Интеграцията на ромите в днешното общество (2007)

Пламен Костадинов - политология четвърти курс (2007-2008),  Пловдивски университет "Паисий Хилендарски"

 

Според мен българското общество е разделено на две по въпроса за интеграцията  на ромите.

В основата на днешната българска ромска бедност стои изхвърлянето от работа на една не толкава малка част интегрирали се в обществото работещи роми. За няколко години безработицата сред възрастните роми достигна 70-80%. Ромите станаха "оцеляваща общност". Част от тях "оцеляват" край кофите, други носят "за скраб" останките от разрушените заводи, металните пътни знаци, канализационни решетки, че и паметни плочи и бюстове. Трети само просто изсичат горите, четвърти "източват ДДС". Около половината от ромската общност в България живее в райони с висока концентрация на ромско население - традиционни ромски махали и новопоявили се ромски "гета", с висока степен на обособеност. Появиха се чисто ромски села - в резултат както на демографския колапс сред българския етнос, така и на вътрешната и външна миграция. Мизерията предопредели процеси на социална изолация и самоизолация. Нашите политици трябваше да се досетят, че когато една голяма група хора, със сравнително по-ниско образование, за която са полагани множество грижи, шоково и за дълго остане без каквито и да е било средства за живот - какво ще се случи? Не е трудно да се отговори, че настъпва десоциализация. Децата спират да ходят на училище. Просията замества работата. Кражбата става начин на препитание. Настъпва срив в здравословното състояние на общността. Социалните помощи стават единствената връзка с държавата. Друг важен аспект е, че децата растат, без да чуят българска реч. Пристигат в училище със стотина думи на националния език. Сред децата на ромските семейства днес доминира неграмотността и липсата на елементарни културни и общественополезни навици. Как ще се интегрира в едно общество онзи, който не знае езика на националната общност? Какъв гражданин на обединена Европа ще стане такова дете?

Според другата половина от населението проблемът на циганите са най-вече самите цигани. Не са българите, нито правителството или пък медиите. Защото българските цигани са случили тук на всичко далеч по-добре, отколкото някъде другаде, включително и в “цивилизования свят”. Българите векове наред демонстрират изключителна толерантност към тях, докато на Запад ги е преследвал кой ли не – от Светата Инквизиция до нацисткия Фюрер. Впрочем българите и сега проявяват похвална добронамереност към съгражданите си цигани. Правителството ни продължава да отделя огромни суми в помощ на “малцинството”. Грижи се за него, осигурява му същите възможности като на българите. А понякога и по-големи. Всъщност огромният проблем на циганите е, че са неинтегрируеми. Те като че ли не могат да станат част от нормалното общество и да заживеят по неговите правила. И не защото нямат възможности, а защото не искат, като това нежелание, предавано чрез възпитанието от поколение на поколение, е станало почти генетично вродено у тях. И колкото държавата да се опитва да промени нещо, давайки им шанс, усилията й в повечето случаи отиват на вятъра, защото отсреща липсва желанието, мотивацията и съгласието да се прави нещо. Има само един вечен стремеж към консумация.

Циганите не можели да си намерят работа, защото били неграмотни. И виновна за това пак е държавата. Да, циганите (с малки изключения) действително не се образоват. Макар че имат същия достъп да училищата като българите. Но не пращат децата си там. Оправданията с “дискриминационното отношение” и липсата на пари са пълни глупости. Защото българското средно образование е напълно достъпно за циганите. Липсата на пари също не е оправдание. По линия на различни програми се правят опити цялостната издръжка на децата да се поеме от разни фондации и спомоществуватели. Но тези пилотни програми се провалят с трясък. Защото циганчетата ходят само да си изядат закуските и после си тръгват. Впрочем на всяко дете по света не му се учи особено. Но в нормалните общности родителите им внушават, че трябва да го правят. А специално в българското общество просветата винаги е била издигната на пиедестал. Българските родители казват: “ще гладувам, но ще те изуча”. При ромите е наопаки: “няма да учиш, за да не гладуваме, а аз ще те науча, как да изкарваш пари”. И действително ги учат – да крадат и да проституират.

Циганският проблем се задълбочава и от високата раждаемост. Разбира се, не можеш да кажеш на никого, че не е трябвало да се ражда. Факт е обаче и че циганският начин на живот, който открай време върви ръка за ръка с мизерията, се “приумножава” с всяко следващо поколение, защото мизерията на бащата след това става още по-голяма мизерия на децата. Ромите не са особено податливи на семейно планиране. Макар че във време, когато светът все повече се пренаселва и в което битката за ресурси става все по-жестока, да се поддържа висока раждаемост е престъпление. Както спрямо самия себе си, така и спрямо собствените деца, защото няма кой да ги храни.

Модерно е сега да се говори за „дискриминацията на ромската общност”. Нека обаче се замислим, кои всъщност са дискриминираните общности в днешното българско общество. Може ли например пенсионерите, нашите родители, които са изградили всичко, върху което живеем сега, да получават мизерни пенсии и да са принудени да плащат с тях ток, парно и всичко, което държавата поиска (ако разбира се, междувременно не ги убие някой, заради същата тази пенсийка), а циганите години наред да получават всичко това без пари. Само защото са цигани и имали права. А нашите баби и дядовци нямат ли права? Може ли по Нова телевизия с месеци да тече отчаяна кампания за набиране на пари за операция на три деца в чужбина на обща стойност около 500 хиляди долара, а само пловдивският квартал “Столипиново” да дължи на НЕК 6-7 милиона лева? И то при положение, че местните цигани получават “енергийни помощи”. Може ли да няма пари за децата, които са беззащитни и точно за тях трябва да се грижим, а в същото време безброй пари да изтичат за издръжката на млади и прави хора, които са длъжни да работят. Но не го правят, оправдавайки се с какво ли не.

 2007