Земеделският министър Мирослав Найденов: Взимам горите на Царя заедно с 5 млн. лв..? (ноември 2009)

 25 ноември 2009, 20:48,
 http://www.blitz.bg/news/article/64710

 Шефът на селската ловна дружинка се майтапи с мен: “Ти имаш двама началници – Бойко Борисов и аз!” Това е едно от разкритията на Мирослав Найденов в интервю за “ШОУ”.

Mинистърът на земеделието и горите в кабинета на Бойко Борисов завършва ветеринарна медицина във Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина, чийто наследник днес е Тракийският университет в Стара Загора. Специализира “Здравеопазване на животните” в Берн, Швейцария. През 2008 г. завършва курс по програмата за политически лидери в Държавния департамент – САЩ. От 2006 до 2009 г. е директор на общинското предприятие „Екоравновесие“ на Столична община. Роден е на 14 декември 1968 година в гр. Враца.

 - Хвърлихте страхотна бомба с незаконно върнатите царски имоти миналата седмица, господин Найденов? Обяснете просто и ясно – за какво става дума? Звучи почти невероятно!

 - Реституцията, която се извършва от поземлените комисии, е на базата на Закона за възстановяване на собствеността на гори и земи от горския фонд. В чл. 2 от този закон са изброени всички закони, на базата на които могат да се връщат земи и гори на техните собственици. В този списък не фигурира Законът за обявяване за държавна собственост имотите на бившите царе Фердинанд и Борис III и на техните наследници. С две думи, на базата на този закон не могат да бъдат върнати имотите на царя, защото са му отнети по специален закон. Законът, по който са върнати земите на царя, всъщност касае само имотите на обикновените граждани.

 - Това не е ли изцяло грешка на законодателя?

 - През 1998 г. Конституционният съд обявява Закона за обявяване за държавна собственост имотите на бившите царе... за противоконституционен. Решението обаче няма обратно действие. Трябвало е Народното събрание да създаде специален закон, по който да се върнат царските земи. Такъв и до настоящия момент не е приет.

Общинските поземлени комисии са връщали земите на царя на базата на закон, по който нямат право.

 - Това е голям гаф. И по времето на правителството на Костов, и по време на правителството на самия Сакскобургготски специален закон не се създава, а земите му се връщат по погрешния закон - за “простосмъртните”? Въпреки че не биха имали никакъв проблем да го гласуват...

 - Няма обяснение защо никой от уважаваните юристи около Симеон Сакскобургготски не се е сетил за нещо толкова елементарно... Той беше в управлението два мандата.

 - Кой се сети за това след толкова време?

 - Юристите. Двете кантори, които са наети от Георги Костов, шефа на Държавната агенция по горите, още преди да влезе тя в състава на министерството. Още в предизборната кампания ние поехме ангажимент да проверим как стоят нещата около имотите на царя. Тогава се говореше, че царят е надвзел 4500 дка.

 - Как се определени канторите, които са наети за тази експертиза?

 - Те са външни и независими, за да не могат да бъдат повлияни. Търсени са най-добрите специалисти. Ето, например проф. Ангел Калайджиев, преподавател по вещно право в Софийския университет... Работили са буквално от първите дни от поемането на този сектор от ГЕРБ. Мислехме, че става въпрос за надвзети земи, а се оказа, че всички са върнати абсолютно неправомерно... Когато докладваха на мен, аз веднага докладвах на премиера...

 - Каква беше реакцията на Бойко Борисов?

 - Единствената му реакция беше: “След като това е така, ние ще си търсим горите!” Решихме да предявим граждански имуществен иск в Софийски окръжен съд - да се признае Република България за собственик на неправомерно възстановените недвижими имоти, да се осъдят ответниците да освободят и предадат тези имоти във владение на държавата, да се отменят нотариалните актове, с които те са продали около 56 дка от тези гори, да се наложи запор на това имущество и забрана на сечта в имотите. Вторият  иск, който внесохме, е за искане на обезщетение в размер на 5 млн. лв.

 Експерти изчислиха, че за това време са добити над 30 000 куб. м дървесина, които са на тази стойност.

 - Открихте ли нещо скандално в Министерството на земеделието, господин Найденов? Вие нямате розови БМВ-та...

 - Да, но имаше цели розови стаи с розови дивани, но ние не сме ги коментирали... В офиса на “Напоителни системи” всичко беше в розово – розови мивки, червени бани, розова заседателна маса, огромни плазмени телевизори... Първоначално помислих, че са  направили някакво студио за снимане на “филми за възрастни”...

 Това оборудване е поръчано от шефката на “Напоителни системи” Петя Раева, която сега е депутат от ДПС. На този фон те не бяха плащали заплати на хората близо половин година и се оказа, че са сложили парите на срочни депозити в търговски банки за високи лихви. Предстои да видим къде са отивали парите от лихвите... Чрез “Напоителни системи” ЕАД са източвани много пари, това е била една от касичките на ДПС...

 - Във ваша биография има нещо доста интересно. Като студент в Стара Загора сте се издържали с пеене?

 - Имахме си състав, пеех по заведения.

 Започнахме от кварталните кръчми “При баба Данче” и “Каруцарска среща”...

 Ние ги бяхме кръстили така. После преминахме в елитни заведения, а събота и неделя ходихме по сватби, наемаха ни по партита на фирми... Сега обаче имам голям проблем с PR-ите в министерството, с протокола – също... Не ми дават да пея! Един министър не трябвало да пее! Аз пък мисля, че човек не трябва да е лицемерен! Ако аз съм пял и съм бил душата на компанията, какво по-естествено да продължа да бъда такъв?! Като съм ловец, сега да крия ли това? Казват ми: “Не го афиширай, защото можеш да подразниш природозащитниците!” Няма да е честно - аз съм ловец и го признавам. Като бях на откриването на свинския лов със селската си дружинка, шефът й се шегуваше. Вика: “Ти имаш двама началници - Бойко Борисов и аз! Станах голям човек – министър ми е подчинен!” Така също всяка година си слагам домашно вино. И сме се договорили с местния бъчвар в Челопек – той всяка година ми ремонтира буретата, а аз му кастрирам прасетата. Бартер! Така че в момента министър му скопява прасетата! /смях/

 - Все пак не вярвам министерският пост въобще да не е поменил живота ви?

 - Твърдението е, че трябва да бъда министър 24 часа! И аз съм, защото не си изключвам никога телефоните. Има такова разпореждане от Бойко Борисов.

 Премиерът се обажда често след 12 часа през нощта.

 Ето, онзи ден след срещата със зърнопроизводителите ми се обади в 12.20 и дълго говорихме... Но това не значи, че ако съм с приятели, ще изневеря на навиците си само защото съм министър и няма да изпея една хубава песен...

 Ето, съвсем в началото, след като станах министър, вечерях с колега, ветеринарен лекар. Оркестърът започна да обикаля по масите. Дойдоха до нашата и подкараха една моя любима песен. Аз се изкуших и започнах да пея с тях. На съседната маса имаше някакво дамско парти. Помолиха състава да отиде на тяхната маса. Отидох с тях – започнах да пея - една, две три песни... Те си мислеха явно, че аз съм певец от заведението. По едно време някой им каза или те ме разпознаха. Казах им: “Това е поздрав от българското правителство! Ние не крадем и премиерът ни е разрешил вечерно време да си помагаме на бюджета... Затова обикалям по заведенията - може би транспортният министър сега кара такси, а колежката Фандъкова дава частни уроци...”

 - Пели ли сте заедно с премиера?

 - Премиерът знае, че пея, слушал ме е. Той свири и също пее. Заедно не сме пели все още.

 - Къде живеете в момента?

 - Ние живеем с голямата дъщеря Александра в София, в апартамент в кв. “Павлово”. Тя е ученичка в 11 клас. Съпругата ми Нина живее с малката Мария - Михаела, която е на 4 годинки, във фамилната ни къща в с. Челопек, на 6 км от Враца... През уикендите сме заедно. Съпругата ми също е ветеринарен лекар.

С нея сме студентска любов. Запознахме се през 1990 г. по време на стачките срещу Лукановото правителство. Сега имаме частна ветеринарна клиника във Враца. Казва се “Компаньон” – за дребни животни, домашни любимци.

 

Едно интервю на Валерия КАЛЧЕВА