11 август 2020г.

Празник на малината в Берковица. Годишнина от смъртта на Ванга. Димчови поетични празници

OMDA  |  Wonderland Bulgaria

Запустялото военно гробище

150 герои от 17-и и 33-ти пехотни полкове
150 герои от 17-и и 33-ти пехотни полкове

 

Този уикенд посетихме Дойран и обиколихме останките от нашите военни гробища. Посетих това гробище на снимката след 8 години. Едвам го намерихме.....По-добре да не бях ходил...

На снимката: аз и Харо сред жалките останки на гробището на над 150 герои от 17 и 33 пехотни полкове 1917-1918...

Реплики във Фейсбук от дискусията под снимката:

Иванчо Върбанов: Крайно време е на така наречената македонска държава да се каже в прав текст, че няма да има подкрепа за Европа и НАТО, докато не си промени отношението към България. В т.ч. да зачита конвенциите за войнишките паметници.

Ivo Antonov: Тук вината е споделена. Македонците са виновни, че са позволили техни сънародници - диваци (диви копачи) да унищожат това и повечето български военни гробища в района и да осквернят стотици гробове.

"Българската" държава също е виновна, защото шушумигари, крие се и си завира главата в пясъка, все едно че такъв проблем нема и БЕЗРЕЗЕРВНО подкрепя т.нар. Република Македония (БЮРМ) за ЕС и НАТО (!).

Виновни сме и ние, българите, че блеем и позволяваме безгръбначни плужеци да вегетират охолно върху народната снага. Виновен съм и аз, лично и персонално, че гласът ми остана глас в пустиня

Stoyan Hadjivelichkov: "Поругаването на българските военни гробища е признак на "държавно варварство" от страна на БЮРМ.

Но допускането му и липсата на остра и еднозначна реакция е проява на държавен нихилизъм от страна на България.

Защото има неща, които не могат да бъдат оправдавани с някакви дребни сметки и пазарлъци, в името на някакво "общо европейско бъдеще" на българи и македонци.

Дори и най-непримиримите врагове от последните две световни войни, намериха начин да покажат уважението си към загиналите от противниковата страна. БЮРМ трябва да покаже своята цивилизованост или да си остане в кочината, в която са я навряли няколкото поколения сърбомански управници. Не трябва да има "среден път" или половинчати "компромисни" решения."