Европейската среща на върха приключи с официалното одобрение на "Пакта за растежа"

29.06.2012 -  Явор Римски, money.bg

Европейските лидери приключиха своята важна двудневна среща на върха в Брюксел с официалното одобрение на т.н. "Пакт за икономически растеж", чието официално одобрение снощи беше блокирано от Испания и Италия, които "изнудиха" останалите страни от Еврозоната и най-вече немския канцлер Меркел да бъдат одобрени серията важни мерки за справяне с дълговата/банкова криза в региона (главно свързани с по големите възможности за действие на постоянния Европейския спасителен механизъм - ESM фонда) за да има сваляне на лихвите по испанския и италиански суверен дълг.

Одобрените официално днес мерки в подкрепа на икономическия растеж включват повишение на кредитния капацитет на Европейската инвестиционна банка (EIB) с 10 млрд.евро и план за по-добро използване на неусвоените средства в редица Европейски фондове, както и официално одобрение на т.н. схема за "проектни общи Евробондове" които ще бъдат емитирани за да стимулират инвестициите в т.н. стратегически европейски инфраструктурни проекти чрез смесване на държавни и частни капитали. Всички тези мерки заложени в "Пакта за растеж" одобрен днес на Европейската среща на върха в Брюксел може да доведат до общ обем стимулиращи икономиката на региона средства в размер на 120 млрд.евро, което е около 1% от БВП на Еврозоната.
В този "Пакт за растеж", чийто основен генератор беше френския президент Оланд, също така се включват и структурните реформи за Еврозоната за по-нататъшна либерализация на търговията в региона и призива за подписване на споразумение за свободна търговия.

Европейските лидери днес също така се споразумяха да приложат и изпълнят препоръките за икономическата политика, подготвени преди време от Европейската комисия за всяна отделна страна-членка.

Но днешното окончателно одобрение на т.н. "Пакт за растеж" остава далеч в "сянката" на серията важни конкретни мерки одобрени в ранните часове на деня относно справяне с дълговата суверенна и банкова криза в Еврозоната и най-вече решенията свързани с разширяване на правомощията на Европейския спасителен фонд (ESM фонда).
На заключителната пресконференция след края на двудневната Европейска среща на върха в Брюксел, шефът на Европейската комисия Барозо отново даде обаче ясно да се разбере, че решението за директно инжектиране на средства от ESM фонда в европейските банки "може да стане, само ако има Нова Европейска обща надзорна банкова агенция". Той добави, че: "Нищо не е свободно. Условията са абсолютния ключ. Винаги има от една страна отговорност, а от друга - и солидарност".

Барозо каза, че ЕК много скоро ще представи предложение за Европейския банков висш надзор за Еврозоната базиран на ЕЦБ и правителствата ще имат за цел да провеждат преговори за него до края на настоящата година.

Лидерите на Еврозоната нямаха време официално да попишат договореностите свързани с попълването на свободните места в официалните икономически институции на региона - в т.ч. за нов шеф на Еврогрупата (фин.министри от Еврозоната), за шеф на ESM фонда и вакантното едно място в борда на ЕЦБ. Основна причина за липсата на време беше отпътуването на немския канцлер Меркел обратно за Берлин с оглед започващите в 18:00ч. дебати в немския Бундестаг относно ратификацията на ESM фонда и на Европейския фискален пакт и очакваното гласуване към 21:00ч.

Все пак поне за сега изглежда ясно, че настоящият шеф на Еврогрупата - Юнкер е бил помолен да остане на своя пост за по-дълго време, а вакантното място в Борда на ЕЦБ ще бъде за шефът на централната банка на Люксембург - Ив Мерш. Клаус Реглинг пък (който сега е шеф на EFSF временния спасителен фонд) най-вероятно ще оглави и постоянния ESM спасителен фонд. Решението за тези постове и окончателното финализиране на спасителната финансова помощ за испанските банки най-вероятно ще бъде взето в началото на юли, заяви европейският президент Ван Ромпуй в края на двудневната важна Европейска среща на върха.