Държавата: Пушете цигари, но “правилните”! (юни 2012)

26.06.2012 13:40; 24 часа;

НИКОЛАЙ ВЪЛКАНОВ, Институт за пазарна икономика

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1436625

 

ДЪРЖАВАТА (разбирай политиците) обслужва сериозни интереси в тютюневия бранш. Това заключение се налага от само себе си, ако се вгледаме в последните промени в Закона за тютюна, приети в пленарната зала на второ четене. Най-откровено лобистката от тях е забраната за продажба и производство на цигарени гилзи (празни цигари с филтър), която не бе включена в Закона за изменение и допълнение на Закона за тютюна и тютюневите изделия, а бе пътьом вмъкнатамежду първо и второ четене и приета в зала. Ограничението е рожба на депутатите Емил Димитров (ГЕРБ) и Камен Костадинов (ДПС).

Мотивът на вносителя е, че с цигарените заготовки се извършвали злоупотреби, като се пълнели с нелегално търгуван тютюн и после се препродавали. Това пък ощетявало легалния бизнес с цигари с бандерол.

Защо това е странно? Това, на което сме свидетели, е следното - държавата вдига постоянно цените на цигарите по различни начини и потребителите се пренасочват към алтернативни варианти за по-достъпни цигари. Нищо необичайно, но не и за чиновниците. По тази логика е крайно време да се забрани и продажбата и производството на папироси и филтри поотделно, а защо не и на насипния тютюн. Впоследствие пък може да се забрани търговията и производството на машинки за рязане на тютюн (тъй като целите листа все още не се водят акцизна стока). Звучи смешно, но както е тръгнало, може да стане факт.

Ако има проблем с нелегалната търговия с акцизни стоки това не може да бъде повод да изключиш напълно възможността хората да си пълнят цигари за собствена употреба и производителите на гилзи да работят, а е въпрос на контрол.

Ефекти

Мярката директно удря напълно легалния (досега) бизнес на пет-шест български предприятия, които произвеждат цигарени гилзи. Най-голямото от тях - "Юрий Гагарин БТ", е инвестирало над 5 млн. евро в две нови линии за цигарени гилзи от началото на миналата година досега заради нарастващи поръчки както от България, така и от чужбина. Приходите на компанията за първото тримесечие на 2012 г. растат с 32% спрямо същия период на миналата година, като достигат 13,8 млн. лв., от които 4,3 млн. лв. се дължат на растящите продажби на цигарени гилзи. За износ отиват 16% от продукцията при 13% през миналата година. Сега компанията трябва да спре двете си нови производствени мощности и да освободи персонала, който ги обслужва.

Другата ирония е, че държавата няма да постигне нито една от целите си - увеличаване продажбите на фабрични цигари с бандерол и ограничаване незаконната търговия с тютюн. Просто ще създаде още повече условия за контрабанда, търговия на тъмно и заобикаляне на закона - неща, с които очевидно не може или не желае да се справи.

(От седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика)