Ден първи от втория месец на протеста (хронология)


От Дневник
15 юли 2013

Ден 32 от протестите срещу кабинета "Орешарски" (хронология) - 15 юли
Първанов: Протестът се политизира, дай боже кабинетът да изкара мандата си - 14 юли

Христо Бисеров от ДПС допусна избор на друго правителство от това Народно събрание - 14 юли

Младежкото ДПС: Искаме правителство на интелекта с премиер Орешарски, а не Борисов - 14 юли

Качилият се на комина на ТЕЦ "Земляне" в знак на протест срещу кабинета певец беше свален (обновена) - 14 юли

Емил Хърсев: Протестите пречат на икономиката - те затова се правят - 14 юли
В продължение на месец хиляди българи всяка вечер се събират на протест в София с искане на оставката на кабинета "Орешарски". Протестите започнаха заради избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, но след решението за неговото оттегляне продължиха срещу кабинета "Орешарски" с основно искане за оставка. Следват искания за избори, но след бързи промени в Изборния кодекс, за да не бавят, свикване на Велико народно събрание и други предложения за промени, които се обсъждат сред различни групи на протестиращи.

Въпреки това лидерите на управляващите партии БСП и ДПС не дават никакви признаци, че дори обсъждат исканията на недоволните. В петък Орешарски коментира, че чува протестиращите, но не знае дали те чуват него, и следобед отново се срещна с представители на недоволните (някои от които от февруари, е други - организирани групи), които му заявиха подкрепа.

В събота депутатът от ДПС Йордан Цонев коментира, че "най-ниският времеви хоризонт на този кабинет е май месец. Преди този времеви хоризонт няма вероятност за оставка и няма да предприемем такъв ход." За дългосрочни планове говорят и министрите.

Повече провокатори от обикновено, вчерашния маршрут и едно голямо "Мерси" за Франция. С това ще се запомни 31-ят ден на протеста срещу правителството на Пламен Орешарски.

22.40 часа
Полицията помоли протестиращите да напуснат кръстовището на Орлов мост. Движението беше възстановено.

22.10
Продавачи на щастие раздават на късмети на хората на Орлов мост.
Ден първи от втория месец на протеста (хронология)

21.50
Има хора на Орлов мост и на парламента. Всичко е спокойно. Много от хората се разотидоха. Протестът върви към постепенно приключване.

21.30
Голяма група от хора се насочи към Орлов мост. Друга остана пред парламента. Пред парламента има екран, на който се е предавал протестът от Пловдив. По-рано тази седмица полицията в града на тепетата беше разпитала човек от предаващите видеосигнала и го беше помолила да не подстрекава недоволство.

21.10
Шествието стигна "Александър Невски". След това по "Раковски" и "Цар Освободител" хората се върнаха пред парламента. Стана ясно, че Пламен Орешарски е бил на приема във френското посолство, покрай което мина шествието, но си е тръгнал малко преди протестиращите да дойдат.
Протестиращите спряха пред посолството на Франция. Има бурни ръкопляскания. Скандира се "Мерси боку". Вътре в двора на посолството има хора, които приемат поздравленията, явно свързани с изявленията на френския и германския посланик през седмицата. Оказа се, че в сградата има прием, по повод националният празник на Франция, който е днес.

Ден първи от втория месец на протеста (хронология)

Дневник

20.30
Шествието тръгна по снощния маршрут - от Орлов мост по бул. "Евлоги Георгиев" към Военната академия, а след това по ул. "Оборище". Към 20 часа протестиращите са били 4500, по данни на МВР.

20.10
Две момичета и едно момче са дигизирани като зомбита. На мъжа е надписа ДПС, а двете жени - Атака и БКП. Към комунистическата партия е ГЕРБ, свързана с детска играчка.
Шествието се насочва към Орлов мост.


Ден първи от втория месец на протеста (хронология)

Фотограф: Георги Марчев
Дневник

19.50
Появиха се две групи, които искат да оглавят шествието. Едните са добре познатите с метлите, другите се появяват за първи път. Те носят еднотипни плакати. Сред тях са "Орешарски припомнете си съдбата на Николай Добрев" и искане на референдум за президентска република.
Останалите протестиращи скандират "Провокатори", появи се полиция. Хората се дистанцират от двете групи, които искат да оглавят шествието.

Започнаха спорове, напрежението нарасна. Протестиращи питат двете групи кой ви плати, те отричат. Полицията проверява личните данни на момчета от групата с метлите. Отвеждат ги.
19.43
Шествието тръгна бавно към парламента. Пред хората се движат няколко полицейски автомобила.

19.30
На площада отново групата с метлите, която в някои от дните беше извеждана от полицията по подозрения за провокации. Група младежи бяха изведени от митинга от полицията за справка.

19.00
Кръстовището на площада пред МС вече е блокирано. Плакати, свирки, дори ръчна сирена, използвана от гражданска защита, се виждат и чуват на площада.

18.30
Постепенно площадът се изпълва с хора.