19 юни 2018г.

Ден на Св. Преподобни Пасий Хилендарски, Годишнина от написването на "История славянобългарска"

OMDA  |  Wonderland Bulgaria

Движение "Модерна България"

 

По съобщения на многобройни медии на 24 юни 2012 Националният инициативен комитет за учредяването на Движение "Модерна България" публично представя целите на новосформиращото се движение, чието учредяване е планирано за есента на с.г.

Сред 79-те члена на комитета са Борислав Цеков (бивш депутат и основател на Центъра за модерна политика), Владимир Чуков (преподавател-арабист), Иван Гарелов (журналист), Илия Джамбазов (социолог), Марин Маринов (кмет на Априлци), Иво Инджов (политолог), Ралица Агайн (икономист) и др. (Към юли 2015 г. част от тях са в управлението на Фондация "Институт за модерна политика", близка до БСП.)

"Модерна България" е гражданско, непартийно движение, в което участват повече от 80 граждански структури и инициативни комитети от цялата страна. При учредяването си на 24 юни 2012 г., то приема и своя програмен документ - Граждански манифест за смяна на системата.

Най-общо Движение "Модерна България" настоява за смяна на съществуващата порочна система на управление в България - но не самоцелна смяна на участниците във властта, а смяна на "правилата на играта".

Създава се радикално различен тип гражданско движение без едноличен лидер и централно ръководство - структура от съществуващи организации и групи, обединени от общи цели. Тези организации имат собствена история, структура, личности с биографии. Това ще бъде първата организация, взела решенията си чрез вътрешен граждански референдум.

Организацията ще си създаде специфична онлайн среда, в която ще работи с тематични лидери.

От движението искат реформа на избирателната система, възможност за издигане на кандидати с граждански листи. Ще се борят срещу силно централизираната власт, срещу съществуващата политическа система, която генерира вождове и месии. Една от целите им е постигане на реална децентрализация на мястото на сегашната премиерска република с диктатура на министъра на финансите. Регионите да могат да общуват директно с Брюксел.

Оповестен е основен документ "Граждански манифест за смяна на системата".

В него между другото се казва, че причината за установилия се олигархичен, централизиран, връзкарски капитализъм, а не свободна и конкурентна икономика, е лошият модел, лошата система на управление, която сковава развитието на България - свръхцентрализация, липса на граждански контрол и участие, непрозрачност и задкулисие по високите етажи на властта, които са хранителната среда за злоупотребите и корупцията.

В манифеста пише още: За 20 години България премина през всички политически конфигурации. Смениха се и леви, и десни, и центристи. Изредиха се силни и слаби правителства, еднопартийни и коалиционни управления. Но дори почтените и компетентни усилия, каквито без съмнение имаше, бяха поглъщани от безконтролната централизирана власт, иззад която прозират сенчести интереси и олигархични зависимости. Това изтощи гражданската енергия и даже отврати мнозина, които искаха и се бореха за промяна.

И още: олигархията почти постигна целта си да разчисти обществения терен от активни и почтени личности и на него да останат предимно безогледни партийни кариеристи и тяхната клиентела, за да ползват управлението за още по-големи изгоди. За тази цел гражданската енергия се потиска с нечестни избори и дирижирани от олигархията вождистки партии, които си лепят граждански етикети, но служат за поредно рециклиране на хора и среди, станали отдавна част от порочния управленски модел. Този сенчест партиен инженеринг става възможен и защото обществото постепенно, но систематично беше лишено от истинска свобода на словото и зад привидното разнообразие от медии и анализатори прозират картели, купени съвести и забранени теми.

От движението предлагат значително засилване на мажоритарния елемент чрез преференциално гласуване, забрана за кандидатиране на едно лице в повече от един избирателен район, регламент за предсрочно отзоваване на депутати, общински съветници и кметове (по примера на САЩ, Канада, Швейцария), нови механизми на парламентарен контрол върху правителството (процедурите на блиц контрол в германския Бундестаг).

От "Модерна България" също така са за облекчени процедури за задължително произвеждане на национални референдуми по гражданска инициатива и задължителни местни допитвания при разпореждане с крупна общинска собственост, земи и гори, както и за засилване на другите инструменти на гражданския контрол върху властта – икономика в полза на гражданите и въвеждане на елементи на граждански контрол върху съдебната власт.

В духа на новите световни тенденции на отваряне на политиката към гражданите, които не искат да бъдат в партийни редици, Движение "Модерна България" се създава като нов за нашето общество начин на организиране на гражданско действие за политически промени.

Това е организация, изградена на мрежови принцип – хоризонтална, гъвкава, модерна, без йерархия и вождизъм.

От "Модерна България" заявяват твърдо, че движението никога няма да се превърне в партия.

 

Движение „Модерна България“ се регистрира за участие в кампанията за националния референдум на 6 ноември 2016 г.  с инициативен комитет под наслов „МОДЕРНА БЪЛГАРИЯ СРЕЩУ СТАТУКВОТО“ и провежда кампания #3хДА в подкрепа на трите въпроса в „референдума на Слави“, които според тях могат да променят партийно-политическото статукво – орязването на партийните субсидии, въвеждането на мажоритарна система в два тура и на задължително гласуване. Инициативният комитет е представляван от говорителя на движението, юриста Петър Кичашки. Според негови изявления фактът, че големите политически формации неглижират провеждането на допитване, показва силната необходимост от него, както и липсата на демокрация в държавата. Друг акцент е, че докато изборите променят само политическите играчи, референдумът решава конкретни въпроси, и поради това всички власти в страната ще са принудени да се съобразяват с него.

В президентските избори на същата дата, 6 ноември 2016 година МБ застава зад кандидатпрезидентската двойка ген. Румен Радев - Илияна Йотова.