ДСБ: Борисов да вземе отношение по изнесените скандални стенограми! (юни 2012)

http://agsnews.info
11 Юни 2012 | AGS News

От ДСБ настояха премиерът Бойко Борисов да вземе отношения по изнесените в медиите стенограми от записи на разговори на собственика на „Медийна група България”, издаваща вестниците „Труд” и „24 часа” Любомир Павлов. Припомняме, че в петъчния си брой вестник „Преса” публикува части от два разговора на Павлов с неизвестен събеседник. Разговорите са проведени в периода 29 май – 7 юни. Всекидневникът се издава от „Обединени свободни медии”, а главен редактор е Тошо Тошев, който преди време оглавяваше „Труд”.

От публикуваните скандални откъси от разговора става ясно, че вицепремиерът и вътрешен министър на страната Цветан Цветанов има голямо влияние върху Висшия съдебен съвет и професионалната съдба на магистратите. „От него зависи кой ще остане в прокуратурата, кой ще напредне нагоре и кой ще си отиде”, обяснява ситуацията Павлов. Непознатото лице и медийният собственик обсъждат как да спрат делото, което прокуратурата се готви да започне срещу Любомир Павлов и съдружника му Огнян Донев. От думите на Павлов става ясно още, че правителството на ГЕРБ ще направи всичко възможно старият Висш съдебен съвет да избере новия главен прокурор. Мандатът на прокурора изтича през февруари догодина, а този на ВСС – през октомври тази година.

От публикувания запис става ясно още, че рано или късно разследването ще бъде прекратено. Бизнесменът илюстрира с пример своите възможности, като се хвали, че е „отрязал главата” на Иван Костов и Георги Първанов, и изтъква своите връзки с вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, от когото очаква помощ, тъй като, по думите му, от него зависело „кой ще остане в прокуратурата, кой ще напредне нагоре и кой ще си отиде”.
От ДСБ призоваха днес главният прокурор и инспекторатът към Министерството на правосъдието да започнат незабавна проверка защо се бави наказателното производство срещу Павлов и Огнян Донев. „Очакваме реакцията на премиера по повод грубата намеса и кадруване в съдебната система от страна на вътрешния министър”, обяви заместник-председателят на тъмносините Радан Кънев.

От скандалните записи става ясно, че медиите на Павлов са играли роля при разпада на „Синята коалиция”. „И на Иван Костов му пострада главата”, са думите на Павлов в публикувания разговор. В тази връзка от ДСБ припомниха тезата си, че коалицията им е разрушена отвън - от ГЕРБ и от близките им медийни монополи, и поискаха засилване на ролята на държавата с цел спиране на медийните монополи, които се използват за шантаж на политическите опоненти. Тъмносините настояха още президентът Плевнелиев да наложи вето върху промените в Закона за съдебната власт в частта, позволяваща сегашният състав на ВСС да определи новия главен прокурор.