Гювечът в този дом е използван предимно през зимата, а в последните няколко години, по време на Коледните празници, когато се събира цялото семейство около трапезата.
При подготовката на коледната вечеря, гювечът е основен съд, в който се приготовлява яденето. Най-често се пълни с месни продукти - предварително подготвени, които се подреждат вътре, затваря се с капачето и се слага във фурната.
Целта е всички продукти да смесят своите миризми и вкусове.
Гювечът е запазената рецепта за Празника в този дом.
Като кухненски съд, той е на повече от двадесет години.
Размерите му са:
обща височина - 16 см.
височина от дъното до дръжките - 11 см.
разстояние от дръжките до отвора - 5 см.
диаметър на капаче - 30 см.
най-голям диаметър - 80 см.