Гювечът в един български дом - 2012

Гювечът
Гювечът
Гювечът
Гювечът

Гювечът в този дом е използван предимно през зимата, а в последните няколко години, по време на Коледните празници, когато се събира цялото семейство около трапезата.

При подготовката на коледната вечеря, гювечът е основен съд, в който се приготовлява яденето. Най-често се пълни с месни продукти - предварително подготвени, които се подреждат вътре, затваря се с капачето и се слага във фурната.

Целта е всички продукти да смесят своите миризми и вкусове.

Гювечът е запазената рецепта за Празника в този дом.

Като кухненски съд, той е на повече от двадесет години.

Размерите му са:

обща височина - 16 см.

височина от дъното до дръжките - 11 см.

разстояние от дръжките до отвора - 5 см.

диаметър на капаче - 30 см.

най-голям диаметър - 80 см.