Гърнето на Ники Генов

 

Николай Генов

НОВИЯТ НИ ПРОЕКТ

Ще повярвате ли, че този съд е хилядолетна възраст и е от зората на Европейската цивилизация? Знаете ли, че орнаментите му не са само художествена приумица, а в тях е представена митологията на създателите?

Имате ли представа какви съкровища крият българските музеи и каква малка част от тях познава съвременният свят?

Знаете ли, че първите „европейци“ са живели в пещерата Козарника край Белоградчик? А за първото злато на света и рудниците, откъдето се е снабдявала с мед почти цяла праисторическа Европа, за безбройните древни селищни могили и наченките на протописменост, останали от техните обитатели? Чували ли сте къде на Стария континент възниква владетелската институция? А за златото на траките и за града на Севт ІІІ? И защо римският император Константин Велики обичал да казва „Сердика е моят Рим“? Познати ли са ви владетелите на Първата българска държава, изобразени в Мадридския ръкопис на Йоан Скилица, исихастите от Парория или книжовниците от Преславската, Търновската или Варовитецката школи? Виждали ли сте служебника на патриарх Евтимий, „ходили ли сте по стъпките“ на Паисий Хилендарски, виждали ли сте автопортретите на Софроний? А “местата“ на Апостола Левски? Знаете ли кой е Георги Данчов – Зографина, който ни е оставил „записки по българските въстания“ във фотографии и рисунки?

Това са само някои „спирки“ из славната ни история. А ако към тях прибавим и неповторимата хубост на родната природа със снимки от Балкана, Родопите, Пирин, Рила, Черно море, Дунав… и още куп познати и непознати красоти, ще се оформи нашата БЪЛГАРИЯ. Тогава най-добре ще почувстваме силата на Вазовия стих „Българийо, за тебе те умряха“.


Ще почувстваме ГОРДОСТТА БЪЛГАРИЯ

Това е нашият нов проект.

Той идва след многобройните добронамерени забележки на наши читатели, че книгата ни „1000 страници България“ е предимно с черно-бели снимки.

Тогава нашата цел беше тя да достигне до максимален брой читатели и затова трябваше да е с по-ниска цена. Защото как иначе само за два месеца щяха да се продадат хиляди бройки?

„ГОРДОСТТА БЪЛГАРИЯ“ ще бъде луксозен цветен албум на два езика, с голям формат. Неговите 350 страници ще съдържат стотици снимки, придружени от кратки обяснителни текстове. Автори сме двамата с Руми, а визията отново, както в повечето наши досегашни проекти, ще бъде в ръцете на дизайнера Биляна Савова.

Изданието ще бъде осъществено от водещо наше издателство, под патронажа на висша държавна институция. Средствата за начинанието ще бъдат осигурени от спонсори срещу реклама.

Предполагаме, че премиерата му ще бъде около юни т.г., а амбицията ни е тя да бъде съпътствана, както предишния ни проект „Родопите - свещената планина“, от голяма изложба с концерт, като част от проявите, свързани с кандидатурата на София за културна столица на Европа през 2019 г.