Герхард Шрьодер в България - 2004 г.

Канцлерът Шрьодер на бизнесфорум в България - 2004 г.
Канцлерът Шрьодер на бизнесфорум в България - 2004 г.

Канцлерът Шрьодер и премиерът Симеон Сакскобургготски на откриването на бизнесфорума, в който участваха 320 фирми. Преди това двамата говориха на четири очи, като основна тема бяха икономическите отношения.

Посещение на Герхард Шрьодер в България - 13 август 2004 г.

Германският канцлер Герхард Шрьодер пристигна на 8-часово посещение от Румъния на път за олимпиадата в Гърция. Той предвождаше делегация от представители на икономиката, политици и депутати на Бундестага. С него у нас дойдоха водещи компании като: Дойчебанк, БЛОМ унд ФОС (една от най-големите световни компании в областта на корабостроенето и машиностроенето), Бомбардиер Транспортейшън (лидер в производството на влакове, тролеи, трамваи и необходимата инфраструктура), европейската авиационна военно-космическа компания EADS, Еон (газова компания, която бе определена за купувач на пакета "Североизточна България" при приватизацията на електроразпределителните дружества), Кауфланд (водеща фирма за търговия на хранителни продукти, която притежава 500 магазина в Европа).

Преди да открие заедно с министър-председателя Симеон Сакскобургготски бизнесфорума, в който участваха 320 фирми, двамата говориха на четири очи, като основна тема бяха икономическите отношения.
Канцлерът отбеляза, че водещите германски концерни в областта на финансите, енергетиката, корабостроенето, автомобилната индустрия, информационните технологии, военно-промишления комплекс, фирми от строителния бранш и туризма проявяват интерес към българския пазар. "Стигнахме до заключението, че икономическите взаимоотношения между двете страни са много добри, но все още не са изчерпани", каза федералния канцлер. Той започна словото си, че по време на краткото си посещение той и членовете делегацията му са се чувствали като у дома си.
Той припомни успешното участие на германския енергиен концерн Еон при приватизацията на българските електроразпределителни дружества, както и предстоящите откривания на хипермаркети на веригите "Прагтикер", "Кауфланд" и "ХИТ".

Герхард Шрьодер изрези увереност, че България ще стане пълноправен член на ЕС на 1 януари 2007 г. "Поздравявам българското правителство за успешното приключване на преговорите за членство. Убеден съм, че ако запазите сегашния ритъм на реформите, Европейският съвет, който ще се състои тази есен, със сигурност ще реши, че България е изпълнила необходимите условия за членство", заяви той. Гостът обаче подчерта, че България трябва да продължи да вгражда европейското право в националното законодателство и да изпълнява поетите ангажименти за да стане членството факт. Премиерът Сакскобургготски му благодари за подкрепата.

Александър Владков - 14 август 2004 г., в Монитор

 

Още за очакванията от посещението на Щрьодер в България и Румъния в немската преса /преди посещението/:

 

От архива на Омда:

 --------------------------------

Още за за българо - германските отношения на високо равнище от Архива на Омда