Външнополитическа активност през 1991 г.

11 ноември 1991 г. – Външният министър Стоян Ганев е в Брюксел за участие на заседание на външните министри на страните-кредиторки и на страните длъжници. Участват групата на 24-те, която координира  помощта за Източна Европа и външните министри на страните, които получават тази помощ. Ганев призовава 24-те да отпуснат повече средства за сигурността на АЕЦ  “Козлодуй”. Срещи на Ганев с колегите му от Гърция, Турция и Белгия, среща с Манфред Вьорнер.

12 ноември 1991 г. – първи прием на Филип Димитров като премиер на България, който той дава на делегацията на ЕБВР, водена от главния секретар Барт льо Блан.

14 ноември 1991 г.  – Филип Димитров приема Робърт Хътчингс от Съвета за национална сигурност и Кенет Джъстър – старши съветник на зам.-държавния секретар на САЩ.

18 ноември 1991 г. – Министърът на правосъдието Св. Лучников заминава за Бон по покана на министъра на правосъдието на Германия д-р Клаус Кинкел. Той ще участва в конференция за правораздаването в държавите от Средна и Източна Европа, на която участниците ще бъдат приети от федералния канцлер Х. Кол и външния министър Геншер.

20–21 ноември 1991 г. – посещение в България на държавния министър на външните работи и въпросите на общностите на Великобритания Дъглас Хог.

20 ноемвр. 1991 г.  – министър Иван Пушкаров се завръща от посещение в Лондон.
20 ноември 1991 г. - Ф. Димитров приема шефа на мисията на МВФ в България Ануп Синг, Ем. Зервудакис -  постоянен представител на МВФ в София, Джон Уилтън – експерт на СБ.

21 ноември 1991 г. – Ф. Димитров заминава за Рим  за участие във форум на ХДП, но ще проведе и редица официални срещи.

26 ноемвр. 1991 г. – финансовият министър Костов се завръща от Лондон, където ЕБВР приема стратегия за подпомагане на България в областта на частния бизнес, приватизацията, банковото дело и селското стопанство. Конкретни суми още не се споменават, освен за кредитната линия за частния бизнес с вероятен размер 30 млн. долара. /”Труд”, 27.11.91 г./

27 ноември 1991 г. – военният министър Луджев е на посещение в Атина, начело на делегация, в състава на която са първият зам.-началник на ГЩ ген.лейт. Стоян Топалов и придружаващи ги офицери – по покана на министъра на националната отбрана на Гърция Йоанис Варвициотис. Луджев разговара с министър-председателя на Гърция Константинос Мицотакис и с външния министър Антонис Самарас. Подписват споразумение за военно сътрудничество.

                  - Посещение на Ст. Ганев в Унгария по покана на външния министър на Унгария Геза Йесенски.

2 декември 1991 г. – на посещение в България е ген.-лейт. Скравелис – командващ сухопътните войски на Гърция.

3 декември 1991 г. – 3-дневно посещение на министъра на националната отбрана на Румъния ген.лейт. Николае Спиройо. Подписан е българо-румънски договор за военно сътрудничество. Срещи на Спиройо с президента Желев и с премиера Ф. Димитров. 

4 декември 1991 г., Москва – българска делегация в Москва с ръководител зам.-министър Димитър Костов, за участие в заседанието на ликвидационната комисия на СИВ и преговори по наследството на СИВ.

4-5 декември 1991 г. – Ст. Ганев е на кратко посещение в Турция по покана ва турския външен министър Хикмет Четин. Срещи на Ганев с външния министър, с вицепремиера Ердал Иньоню, с президента Тургут Йозал, с премиера Сюлейман Демирел.

6 декември 1991 г. – посещение на външния министър Ст. Ганев  в Атина по покана на колегата си Андонис Самарас.

10-12 декември 1991 г. – посещение на ген. Дитер Клаус – зам.-главнокомандващ обединените въоръжени сили на НАТО в Европа. Визитата е по покана на МО. В състава на делегацията влизат италиански, гръцки, турски, английски и норвежски военни. Срещи с Желев, Ф. Димитров, Димитър Луджев и началника на ГЩ ген.-полк. Л. Петров.

                            - Българска военна делегация в Москва с ръководител ген.-лейт. Стоян Бъчваров за преговори за разплащане от страна на Русия по внесена от България продукция за 44 млн. долара /”Труд”, 12.12.91 г./

13 декември 1991 г. – посещение в България  на украинския външен министър Анатолий Зленко.

                             - Посещение на пом.-министър в Държавния департамент по земеделие на САЩ д-р Брус Гарднър.

16 декември 1991 г. – делегация на СБ, водена от Майкъл Вийн, директор на Управлението за Европа и СССР. Среща с премиера Ф. Димитров.

18-19 декември 1991 г. – официално посещение на Ст. Ганев във Виена по покана на министъра на външните работи на Австрия д-р Алоис Мок.

18 декември 1991 г. – делегация на Комисията на ЕО, водена от Даниел Гугенбюл, зам.-директор на Дирекцията за външни отношения на Комисията на ЕО. Делегацията  е на посещение в България, за да постави началото на процеса на асоцииране на България към ЕО.

19-20 декември 1991 г. – Стоян Ганев в Брюксел за участие в първа среща по проблемите на сигурността с участието на държавите от НАТО и на 9 страни от Източна и Централна Европа, включително България.