Възможно ли е помирение между сърби и българи?

Помирение
Помирение

 

Да, възможно е, когато се гради на взаимно зачитане на историята и уважение към падналите герои. Помирение между вековни държави с истинска история, истински герои, истински победи и крушения. 

2007 г. с. Цапари, Битолско, БЮРМ.

Българско военно гробище. Сръбският посланик в БЮРМакедония, военният аташе на Сърбия и първият секретар на посолството се покланят пред паметта на загиналите за Обединението и Величието на България войници от 6-та пехотна Бдинска дивизия в борба срещу френските и сръбски нашественици през Първата световна война.

 От дискусията във Фейсбук под снимката:

Stanislav Rizov: Това е пътят. Нарича се покаяние и уважение. Но дълбоко се съмнявам в наличието им в сърбите...

Величка Русева: i az...

Veselin Kandimirov: Теоретически е възможно - ако сръбското правителство официално поиска извинение от България за създаването на македонизма и върне Западните покрайнини.

На практика това тя няма да направи, поне в близко бъдеще.

Затова отговорът е: в момента е невъзможно.


Rumen Zdravkov: Искаш да кажеш може би: ако сръбското правителство официално се извини на България за създаването на македонизма и върне Западните покрайнини?

 Иво Антонов при друга снимка:

Напоследък усилено се говори да си поискаме обратно Западните покрайнини.

Сръбският премиер в интервю потвърди, че искаме: "да си върнем" тези територии. 

Готови ли сме обаче да ги приемем? Има ли политическа воля? Ако има такава, защо нашата държава не даде българско гражданство амблок на всичките ни сънародници доказани за БЪЛГАРИ дори от антибългарските сръбски правителства, както направиха хървати, унгарци и румънци?

Ще инвестира ли България в тези райони, ще създаде ли поминък за хората, БПЦ ще назначи ли попове в църквите, ще се развие ли търговията, инфраструктурата, образованието?

Или просто още 20 000 души ще получат свръхдоза корупция, престъпност, циганизация, СРС-та, куп лъжи и неизпълнени обещания...