Впечатления от едно пътуване

Тия дни пътувах, два дни обикалях с дребен ангажимент - нивите на тъста.

Пропътувах общо повече от 500 километра, в пейзажа няма животни, видял съм само магарета: едно в с. Вардим, две в с. Новград, едно в с. Кривина или общо четири магарета.

На един хълм в с. Кривина пасяха не повече от 20 крави. Може би животните са повече от видяното, но са значимо по-малко отпреди 30 години.

В родната картинка няма овце, има малко птици, сутринта не чухме петли, а най-сладко е на село сутрин да отваряш очи, чувайки песента на петлите. Селата запустяват, обрасли в саморасли дървета, децата са намалели стотици пъти, заселват се странстващи цигани...

Обаче тук-там има модерни нови къщи на работливи, пъргави и богати селяни - просторни, обзаведени, оградени, светещи, луксозни...

Може би старите села изчезват, идват нови поселища.

Яйцата били скъпи - като няма кокошки и петли, каква да е цената? Чудно е какво месо ядем, като няма животни? Откъде идват агнетата за Великден и Гергьовден, като няма овце?

Иначе прелива от деморализирани безработни, от сладки и гневни приказки, от телешоу, от всякаква суета и забава, от европроекти и лафове за бизнес.