"Воля" ("Воля - българските родолюбци"), движение - партия

На 28 ноември 2016 г. варненският бизнесмен Веселин Марешки обявява името на своята нова партия – "Воля". В интервю за "Канал 3" той обяснява причината за избора на това име - думата се употребявала само за хубави неща.

В края на януари 2019 г. партията променя името си на "Воля - българските родолюбци". През февруари получават право да настанят централата си на два етажа от сградата на "Раковски" 134 в София.

Предисторията на партия “Воля”:

През 2005 година Веселин Марешки основава партията "Национално движение за свобода и демокрация" (НДСД). Участва на местните избори в коалиция с РЗС на Яне Янев, става общински съветник във Варна, а след това и заместник-председател на общинския съвет.

През 2007 година Марешки решава да напусне собствената си партия и да основе нова – "Либерален алианс". Негов коалиционен партньор отново е РЗС.

На кметските избори през 2011 година губи след балотаж от Кирил Йорданов (получава 40.5 % от гласовете).

За президентските избори през 2016 Марешки създадава гражданско сдружение с името "Национално освободително дижение "За чиста и свята република". На тези избори той е първи във Варна, (25% от гласовете). а в национален мащаб събира 11.17 процента (над 400 000 гласа), заемайки четвърто място.

След президентските избори Веселин Марешки си поставя за цел за пет години да се превърне в "българския Доналд Тръмп". Той отново сменя името на политическия си проект.

Във фейсбук страницата на "Воля" Марешки пише: "ВОЛЯ е обществено движение. ВОЛЯ дава шанс на честните безпартийни експерти да се включат в управлението на страната. ВОЛЯ ще мобилизира гражданското общество с реалистична и прагматична програма за развитие на България."

Бизнесменът-политик прогнозира, че партия "Воля" ще бъде трета в предсрочните парламентарни избори (след ГЕРБ и БСП, като не се ангажира с прогноза коя ще е първа).

В отговор на въпрос кой е основният му политически опонент, Марешки заявява, че "противникът му е статуквото, което е докарало държавата до това състояние".

Сред имената, обявени от Марешки, че подкрепят “Воля” и влизат в екипа от съветници, са:

председателят на Атлантическия клуб в България и участник в полярни експедиции проф. Любомир Иванов, по геополитическите и демографските въпроси;

основателят на културно-информационния център в Скопие Спас Ташев;

арабистът проф. Владимир Чуков;

експертът по международни отношения и национална сигурност Калина Ковачева, която е и единствената жена, посветена в масонска степен в Израел.

бившият шеф на СДВР Валентин Йорданов;

един от кандидатите за президент в изборите през 2016 г., Камен Попов (по въпросите на туризма и малкия и средния бизнес);

Стефан Аксиев, експерт в областта на отбраната, вътрешния ред и сигурносттта;

 Мажд Алгафари, по миграционните проблеми, бежанците и преводачески дейности. 

Себастиан Добрев, за отбраната и управлението на кризи;

Веска Волева, прочула се с делата си срещу банки по жалба на техни клиенти;

Румен Гълъбинов, експерт в областта на икономиката и финансите;

Веселин Халачев - председател на Обединени бизнес клубове с над 1200 членове в цялата страна, по въпросите на еврофондовете и на малкия и средния бизнес;

Рени Бобчева, експерт по иновации, стартиращи компании, работила в големи корпорации като "Бритиш Америкън Табако" и "Проктър и Гембъл";

Димитър Атанасов, доктор на географските науки, в областта на регионалното развитие и туризма;

Климент Найденов, също експерт по регионално развитие и европроекти за регионално развитие, член на международната организация за научно изучаване на населението;

актьорите Калин Сърменов и Цветан Николов, в областта на културата. 

 

В парламентарните избори през март 2017 партията печели 4,26 % и се сдобива с дванайсет депутати.