12 юли 2020г.

Празник на националната гвардейска част, открит Панамският канал, приета новата българска конституция

OMDA  |  Wonderland Bulgaria

Войната в Ирак - 2006 г.


Снимка: Фото Пентагонът

Безпилотните и разузнавателните самолети като Predator и специалните части ще са основните остриета в Дългата война

Пентагонът с нова стратегия, слага зелена барета и гледа 20 години напред

САЩ се окопават за Дълга война

Или ще променим живота на радикалните ислямисти, или те нашия, казва Ръмсфелд -  Борис Спиридонов

Американската формула "война срещу терора", която за кратко бе заменена с "война срещу екстремизма", сега преминава в стратегия за Дълга война. Тя е изготвена от Пентагона по модела на доктрината, с която Америка спечели студената война, и е новото знаме, под което ще се води глобалната война срещу терора. Шефът на Пентагона Доналд Ръмсфелд разясни новата стратегия с продължителна реч, която също бе озаглавена Дългата война.

"Съединените щати са нация, която е въвлечена в дълга война", обявяват пък US военните в първото изречение на 92-страничния програмен документ. Като цяло новата стратегия предвижда коренна промяна от дългогодишната визия за водене на конвенционални войни с танкове, бойни самолети и бойни кораби срещу отделни държави.

Част от нея е обявеното преди дни намерение на Пентагона да превъоръжи някои от най-големите си ядрени балистични ракети с конвенционални бойни глави, които ще бъдат използвани за удари по терористични цели и държави, подкрепящи тероризма.

Сега ударението е върху четири нови цели - унищожаване на терористични мрежи, предотвратяване и париране на атаки с ядрени, биологични и химически оръжия, разубеждаване на големи световни сили като Русия, Китай и Индия да се превърнат в противници и последно засилване на вътрешната сигурност и отбрана. Червената нишка, втъкана в цялата стратегия е, че днес  разузнавателната информация е дори по-важна от оръжията. В документа се посочва също, че "малка част от балистичните ракети, които могат да бъдат изстрелвани от ядрените подводници "Трайдънт", ще бъдат използвани като бърза реакция при нападение". Ръмсфелд не говори точно за удар с балистични ракети, но посочи, че Западът трябва да може да реагира бързо на заплаха от радикалния ислям. Ръмсфелд бе пределно ясен: "Предизвикан от войнстваща идеология, която празнува извършването на убийства и самоубийства, която няма територия, която да отбранява, и няма почти нищо да губи, те или ще успеят да променят живота ни, или ние ще успеем да променим техния". Ръмсфелд на няколко пъти моли Конгреса за финансиране на създаване на малки ядрени оръжия, които да поразяват блиндирани или разположени на голяма дълбочина обекти, но не срещна разбиране.

Привържениците на тази идея твърдят, че ако такива оръжия бяха използвани срещу комплекса от пещери в Тора Бора в Афганистан през 2001 г., Усама бен Ладен нямаше да е жив.

Първите конвенционални ракети "Трайдънт" ще бъдат готови за изстрелване от 14-те ядрени подводници "Трайдънт" до две години. Всяка от тях ще бъде оборудвана със 150 ракети. Новото поколение от насочвани от сателит балистични ракети могат да поразяват с огромна разрушителна сила цели, дори и ако са с конвенционални бойни глави.

Според експерти обаче тази част от военната стратегия вероятно ще срещне съпротива от Русия и Китай, защото техните радарни системи няма да могат да различават ракетите с ядрени бойни глави, от тези с конвенционални.

В документа също се планира да се удвоят ескадрилите от безпилотни бойни и разузнавателни самолети и предвижда да бъдат инвестирани $1,5 млрд., за да се разработи адекватен отговор на евентуални терористични атаки с биологични оръжия. Цялостната философия на нова стратегия е Съединените щати да могат да изпращат войски в десетина страни едновременно в битката срещу тероризма и други заплахи. Вероятно е като трамплин да бъдат използвани малки оперативни бази, каквито ще бъдат създадени в България и Румъния, например. Предвижда се това да става със секретни операции без вдигане на много шум. За целта елитните части "зелените барети" за специални операции, известни като Special Operations Forces (SFO) трябва да се увеличат състава си с 15% Сега те наброяват 52 000, включително и секретните агенти от Delta Force, които са специализирани в антитерористични операции. Планира се и увеличаване с една трета на спецчастите на армията, които знаят чужди езици и могат да работят с местни бойци във вражески страни. Ще бъде увеличен и броят на морските пехотинци от спецчастите SEAL. Предвижда се и създаването на спецчасти, които да откриват, проследяват и обезвреждат атомни бомби и други оръжия за масово унищожение. Броят на специалистите, разработващи психологически операции, ще се увеличи с 3500 души. Военноморските сили ще създадат специална част от 2600 души, която ще се занимава с трениране на чуждестранни военни от съюзнически и приятелски страни, разузнаване и извършване на военни операции, се предвижда в документа. Цялата стратегия е основана главно на опита на американските военни, натрупан в Афганистан, Ирак и различни антитерористични операции след 2001 г.

Преди 5 години стратегията на Пентагона предвиждаше "бърза победа" в едновременна битка срещу двама противници на два фронта. В новата стратегия едната операция може да бъде широкомащабна, продължителна и от нов военен тип, като например потушаване на въстание в Ирак.

Въпреки че новата стратегия е амбициозна, в нея не се предвижда някакво голямо увеличение на планирания засега военен арсенал и увеличаване на бойния състав. Например през 2011 г. числеността на действащата армия трябва да е на нивото от преди 2001 г. и да наброява 482 400 души, като увеличеният състав на специалните части влиза в тази бройка. Съставът на ВВС ще бъде намален с 40 000.

Същевременно Пентагонът признава, че не може да предвиди как ще изглежда светът след следващите 5, 10 или 20 години и е съвсем наясно, че не може да спечели сам тази война. "Не можем да спечелим тази Дълга война сами", заяви заместник-шефът на Пентагона по политическите въпроси Райън Хенри.

Според военни експерти тя ще бъде водена в сътрудничество с другите американски агенции за сигурност, с партньорите от НАТО, като се търси взаимодействие и с Австралия, Нова Зеландия, Израел, Япония, Южна Корея, Русия.

Източник: www.standartnews.com

***

Вижте още по темата от Архива на Омда:

Основни аспекти на „Арабското Злато” - Петър  Христев, Студентски форум /2006-2007 г.