Път: : Кой кой е : К

Вили Кавалджиев

Роден на 1 август 1945 г. в с. Сомовит. Един човек, който никога не е бил инсайдер, въпреки че беше безспорно талантлив.

През 1967 г. участва във вокално-инструменталната група "Викингите".

Следва "Международен туризъм" във Варна. Там създава група "Лира 70".

През 1971 г. работи в Комитета по туризъм като преводач от английски. Създава група "Импулс".

През 1976 г. Държавна сигурност го арестува и 10 дни го държи в единична килия на "Развигор" за шпионаж и връзка с чужди дипломати. Следствието не довежда до нищо, но го принуждават да напусне Комитета по туризъм. Един приятел му помага да започне работа в Светия синод. Там работи, докато владиката Панкратий не научава за ареста му - освобождават го за "неблагонадеждност" през 1977 г. Оттогава е професионален музикант.

Като певец работи още с групите Златни струни, Тангра и други. Първият му самостоятелен албум „Вярност“ излиза през 1981 година, след което следват „Вечно на път“ (1986) и „Мадона“ (1994).

През 1992 г. печели „Златен Орфей“ за песента „Близо до мен". Изпълнител е на хитове като "Вярност", "Виргиния", "Ноктюрно" и др. Заедно с Маргарита Хранова изпълнява песента "Оставаме" от филма "Оркестър без име". Правил е турнета и е участвал в музикални фестивали в различни страни по света, между които САЩ и Русия.

Включи се по собствена инициатива в предизборната кампания на СДС през 1990 г. и трайно се свърза коалицията.

Има 3 деца.

Вили Кавалджиев почина на 65 години, на 28 декември 2010 година в София.