Валовища

Старата църква
Старата църква
Новата църква
Новата църква
Снимка: Весела Манолова

 18 април 2011

Иво Антонов: В дворът на тази църква в гр. Валовища (Демир Хисар) днешен Сидерокастро е бил погребан подпоручик Димчо Дебелянов, командир на рота от 22 пехотен полк. Моля който има сведения да ми покаже днешния изглед на църквата. Към 1942 г. църквата се е казвала "Света Богородица".

Петър Величков: Според една книга отпреди 1944 г., когато са ровили костите, са ги объркали и Дебелянов още си почива в Демирхисар...Иначе историята около пренасянето на костите е добре описана в пресата - - правят го артисти от кръжеца "Живо слово", начело С Невена Боюклиева.

Evgeni Paunov: Доколкото знам, Иво, става дума за българската църква в Демир Хисар, т.е. днешния Сидерокастро в Сев.Гърция. Едно време (1989) от гимназията са ни водили в двора на тази църква в това градче и, по спомени имаше някаква следа от гроба на Дебелянов. Не знам как е сега...

Ivo Antonov: За същото става дума, за Валовища, обаче днес нито една от съществуващите църкви не отговаря на тази снимка.

Evgeni Paunov: Може и някои съученици да имат снимки оттогава, беше в двора на една малка църква, по мои спомен.

Ivo Antonov: хм.. на баир ли беше

Петър Величков: Има много снимки, когато пренасят костите, питай Катя Кузмова Зографова от Националния литературен музей... В НЛМ са архивите на Димчовите приятели, също има уредник на къщата музей в Копривщица, който е мн. начетен.

Evgeni Paunov: Не, не бе на баира, а долу - почти в центъра на града. Името на черквата е било "Благовещение на Света Богородица".

Ivo Antonov: Май нещата клонят към тая църква Евгени... обаче там няма абсолютно нищо само циментиран двор.

Evgeni Paunov: Нормално, гърците по план са унищожили всички наши военни паметници след 1919 г. /виж описанието за намирането на гроба в 1931г. и пре-погребването на костите в онзи блог/. И аз си спомням от 1989 само един бетонен двор с цветя...Нищо по-различно не се виждаше.

Mario Punchev: Този град е сега Сидирокастрон.В Гърция.

(Междувременно се извършват допълните проучвания и накрая истината се установява)
На това място, в гр. Сидерокастро (Валовища, Демир Хисар) днес в Република Гърция, на 3 октомври 1916 г. е погребан героят и ненадминат поет подпоручик Димчо Дебелянов от 22 пехотен Тракийски полк.

На това място под дебел слой цимент все още почиват тленните останки на 25 български войници и офицери загинали за Величието и Обединението на Родината. Свято място за всеки българин. 

През 1931 г. костите на Димчо Дебелянов са пренесени в родната Копривщица.