Българските политически партии (към юни 2009) - обобщено

В месеците преди изборите за Народно събрание и за Европейски парламент през юни 2009 г. партиите в България, според данните в регистъра на Софийския градски съд, наброяват 339.

През 2008 техният брой е намалял със 156 поради заличаване от съда по искане на прокуратурата и на основание на това, че не са се явявали на избори повече от пет години. Сред тези политически формации са: Съюзът на безпартийните гаранти, регистриран през 1990 г., Българска демократическа партия на Йоло Денев, Обществено хуманитарно движение "Единение", Политически клуб "Конституционни права и свободи", БЗНС-Врабча-1 на Димитър Гичев и Български земеделски младежки съюз. Заличени са също така Демократичната партия на труда и Сбор за демокрация. Повечето от тях са били регистрирани в началото на прехода – 1990 г. и 1991 г.

От началото на 2009 няма вписана нова партия, но по данни от съда има заявки. Друга справка показва, че има 95 запазени имена на партии, някои от тях замразени с години, които може и никога да не бъдат създадени.

Някои от новосъздадените формации, вписани през 2008 г. и вече излезли на светло, са Българска нова демокрация (учредена през юли 2008 г. и оглавена от Николай Свинаров), Единната народна партия, начело с Мария Капон. Сред новопоявилите се са още Единен пенсионерски съюз  - Стара Загора, с председател Иван Чапразов, и Зелените на Петко Ковачев (ноември 2008 г.), както и  Обединение на българските патриоти, оглавено от шефа на съюза на командосите Юлий Абаджиев (октомври 2008) и партията "Щит" от Самоков (декември 2008).

През последните години особено значение на политическата сцена придобива един нов субект - бизнес партиите, първоначално възникващи най-често във връзка с местните избори.

 

Във Варна:

Гражданско сдружение "Глас". Негови основатели са Красимир Узунов, собственик на "Интерсервиз Узунови" АД, Георги Папуров, собственик на супермаркетите "Пикадили", Цветан Велковски, управител на "Елдом инвест", Лъчезар Братоев, представител на яхтите "Бавария", хотелиери и строители.

Движение "Експерти за регионите" (ДЕР). То е основано от Венелин Жечев - шеф на дирекция в общината и съсобственик на инвестиционно дружество, което строи единия от трите мола в града. Заедно със сина си Делян Жечев участва в архитектурно бюро "Дизарх", ангажирано с пет от най-големите хотела в Златни пясъци.

 

В Бургас се появяват:

Партия "Бургас", с лидер предприемача Ваклин Стойневски - концесионер на градския плаж, известен с намерението си да строи небостъргач.

Партия "Средна европейска класа", чийто председател е общинският съветник и бизнесмен Георги Манев, а учредители - футболистът Радостин Кишишев, певиците Кристина Димитрова и Жечка Сланинкова, музикантите от "Д-2", предприемачи и експерти.

"Море" - на бизнесмените Йордан и Динко Диневи.

 

В Несебър се ражда "Дела", лидер на партията е местният бизнесмен Атанас Терзиев, кандидатирал се за кмет на града. Сред учредителите е и предприемачът Чавдар Александров - председател на Асоциацията за насърчаване на чуждестранните инвестиции и президент на "Александров груп" АД, което строи комплексите "Съни дей" в Слънчев бряг.


От друга страна, редица политически формации, макар и съществуващи на хартия, на практика не развиват дейност  от години  - такива са например  Независимата съсловна конфедерация на безпартийните български граждани, Българското общество на рационалистите, Партията на славянските общности, Фронтът на прогресивните сили (от 1994 г.), Републиканската партия в България, регистрирана в далечната 1990 г. Сред все още действащите партии се нареждат и Българската демократическа партия за Европейски и Световни щати, както и Бирената партия на България, която според устава си е наследник на Партията за умерен прогрес в рамките на закона (обновена).