Бегом на десет сватби


Есрин Айдън Али


 УВОД

В миналото всеки български празник или значимо събитие е съпровождано с богата обредност. Някои от традициите са се запазили и до днес в чистия си вид, други са леко изменени, а трети са заличени от модерния начин на живот.
Сватбата в българската традиционност е един от празниците, обвързани с много специфични обреди по годежа, подготовката за сватбата, самата венчавка и времето след нея. В цяла България подготовката и празнуването на сватбата протича по сходен начин, но се повлиява и от обредността на дадения регион.

1. СВАТБЕНИ СНИМКИ
 
Снимка 1.
 

 Тази снимка  е  едно от изключенията  в сватбените снимки. Младата двойка е успяла да се измъкне от гостите, съветите, напрежението и безпокойството, които съпътстват сватбения ден. Още малко време извън залата за подписване. Още малко време  насаме. Да оставят спомен върху дървото, при което са взели решението да станат едно цяло. Красиво и нетрадиционно е - различно. Това ще запомнят и ще разказват на децата и внуците си. А всичко останало е сватба - като всяка друга.

Снимка 2.


 
 Влизането в гражданското, а и самият ритуал често се различават в различните общини и ритуални домове. През последните години често се случва обредният дом да дойде при младоженците, а не те при него.  В този случай подписването на гражданския брак се извършва пред заведението, в което са поканени гостите. Градинката отвън е чудесно място да се вземе решението за брак, да се започне официално съвместния живот, да се изгради най-малката градивна социална единица, каквато е семейството. Денят е прекрасен, гостите са наоколо, ресторантът е зад гърба на двойката и всеки момент, след като положат подписите си в документите, зад гърба на двойката ще бъде моминството и ергенството. Ще тръгнат двама по пътя на семейния живот.

Снимка 3.

 

Все още повечето двойки сключват брак в ритуалния дом.  След подписването на брачното свидетелство младоженците приемат поздравления от всички гости. После групата, присъствала на подписването, излиза пред ритуалния дом/общината. Младоженецът може да изнесе булката на ръце, както е на тази снимка.  Тук се хвърлят така наречените късметчета – торбички с жито, монетка, бонбон и др. След това на подходящо място (избрано от фотографа) се прави групова снимка.  Следват снимки на младоженците с родителите, с кумовете, с гости. 

Снимка 4.
 
 
Суета или не, но това е поредната нетрадиционна снимка. Далече от суматохата, огледалото ще запечата образа на щастливата двойка. Надписът е на английски, но вече няма човек, който да не знае, какво значи „Обичам те”.
Прекрасната снимка, на която младоженецът и булката позират пред огледалото и се чувстват звезди, ще остане в албума, в сърцата и в спомените на новото семейство.


Снимка 5.


 

 В ресторанта бракът вече е подписан. Да живеят заедно, е вече официално. Да се забавляват, е част от живота. Кумовете са хората, които са свидетели и поддръжници на новото семейство.  На масата с младоженците винаги седят и кумовете. Традиционно там са и родителите на младоженците, но тъй като всички седят от едната страна на масата (за да гледат към гостите) и поради други причини, понякога родителите могат да седят на други маси.
Да изпият първите чаши с шампанско и да открият дансинга в ресторанта се пада на младото семейство и техните кумове.
Първият ритуал, който следва, е обикновено хорото, водено от кума.  Следва речта на кума.  Малко по-късно дисководещият кани младоженците на първи сватбен танц. След тях се присъединяват и кумовете.  Понякога булката танцува с баща си, а младоженецът с майка си – всичко зависи от водещия на сватбата.  От него също така зависят и разнообразните игри, в които могат да участват както само младоженците, така и гостите.

Снимка 6.


  
 Скоро след това младоженците трябва да чупят и сватбената пита. При чупенето й, който отчупи повече, той ще командва в дома. Колкото пък трохи са попаднали по главата на младоженеца – толкова деца ще има.

Снимка 7.


 

В ресторанта снимките са най-много. На масата, с близките, с приятелите и след като официалната част по встъпването в брак е приключила, започва съществената част от сватбеното тържество. Изобилието от храна, напитки, поздрави от близки и познати, правят сватбения ден незабравимо преживяване.
Вече е преминал моментът на напрежение. Ресторантът носи спокойствието и веселбата в сватбения ден. Танците и поздравите, подаръците от гостите, цветята – всичко това е част от единствения ден в живота на двама души, които се стремят един към друг и се вричат да живеят в „болест и здраве”, в „бедност и богатство”, в „щастие и нещастие”. В магията на танците и музиката, започва семейният живот на двама души, които се обичат.

Снимка 8.

 

 В зависимост от водещия на сватбата се осъществяват различни ритуали или пък се осъществяват по различен начин.  Младоженците преминават по бяло платно, върху което има листенца от цветя, и се посрещат от майката на младоженеца, която ги захранва с питка с мед и сол. Булката рита менче, като в зависимост от това какъв брой цветчета излязат от там се разбира какви и колко ще са децата на семейството.
Най- голямо значение се отдава на снимките, защото те са споменът, те завинаги запечатват този момент и множеството приятели и близки. Всички те искат да се снимат с двойката.


Снимка 9.


 

 Както вече споменахме, ритуалите на всяка сватба са различни. Снимките с булката са традиция. Обикновено всяко неомъжено момиче иска да се докосне до булката. Няколко часа след началото на тържеството е време и за хвърляне на булчинския букет.  Нареждат се неомъжени жени и която хване букета, тя е следващата под венчилото.  Често хвърлянето на жартиера се пропуска, тъй като много младоженци считат ритуала и по-скоро взимането на жартиера за неблагоприличен. Всъщност е възможно младоженецът само фиктивно да вземе жартиера, като през цялото време той е бил в джоба му.
Жартиерът не е свързан с българската традиция. Това е част от новите ритуали, повлияни от американското кино. На повечето български сватби не присъстват ритуалите от филмите.
Известен ритуал, който понякога  също се пропуска, е надиграването на кумовете за пиле и питка.  Играе се ръченица, като кумът и кумата се опитват да вземат от „опонентите” си пилето и питката.

Снимка 10.

 

 Последната официална част от сватбеното тържество е разрязването на сватбената торта. Тортата може да бъде голяма, която впоследствие се нарязва за гостите.  Тя може да бъде и малка, а пък парчетата за гостите да са предварително подготвени.  Младоженецът и булката заедно разрязват сватбената торта и си дават от нея.  Първото парче от тортата може да бъде дадено на близка двойка на младоженците с пожелание да последват примера им. Така могат да бъдат раздадени няколко парчета.
Така обикновено приключва един от най-красивите дни в живота на всеки човек, решил да мине под венчилото!