Джон Маккейн към Путин

Джон Маккейн
Джон Маккейн

Роден е през 1936 в семейството на потомствени офицери - дядо му е адмирал, участник в двете световни войни, баща му, също адмирал, е главнокомандващ американските сили в Тихия океан по време на войната във Виетнам. Маккейн завършва военна академия и 22 години е пилот във военноморския флот. През 1967 е свален над Виетнам и е военнопленник до 1973 година - пет и половина години, повечето от които прекарва в единочка. Маккейн отказва да приеме предсрочно освобождаване, за да не обслужи виетнамската пропаганда. Уволнява се от флота през 1981. През 1982 е избран в Конгреса. Сенатор от Аризона от 1986. Председател на сенатската комисия за търговия, наука и транспорт. Джон Маккейн бе съперник на Джордж Буш-младши за номинацията на Републиканската партия за президентските избори.

В Русия и в нейната "близка чужбина" с пълзящ преврат се завръща 400-годишният имперски деспотизъм

oshte.info, 27 декември 2003 15:10

 

 

 

 

 

 

 

 

Заявление на сенатор Джон Маккейн

Господин Президент,

Пълзящият преврат срещу силите на демокрацията и пазарния капитализъм в Русия застрашава основите на отношенията между САЩ и Русия и извиква призрака на нова епоха на студен мир между Вашингтон и Москва. Новият авторитаризъм в Русия не е просто проверка на способностите на Америка да защити универсалните ценности, които не успяха да пуснат дълбоки корени след краха на съветската империя. Това е фундаментално предизвикателство срещу американските интереси в цяла Евразия. Съединените щати не могат да поддържат нормални отношения, да не говорим за партньорство, със страна, която повече прилича на своето съветско и царистко минало, отколкото на съвременна държава, каквато претендира да изгражда Владимир Путин.

На 25 октомври маскирани агенти на руското ФСБ, приемника на КГБ, щурмуваха частния самолет на руския бизнесмен Михаил Ходорковски по време на престоя му в Сибир. Сега той е в затвора в очакване на съда, обвинен в укриване на данъци, измама, подправяне на документи и присвояване на чуждо имущество. Най-богатият човек в Русия, основател и ръководител на нейната най-успешна частна компания, първият, който въплъти в деловата практика западните принципи на отчетност и прозрачност, щедър дарител на благотворителността, Ходорковски е извършил това, което в очите на Кремъл е най-тежкото възможно престъпление – поддържал е политическата опозиция на президента Путин. Станал е алтернативен център на властта, заплашващ върховния политически контрол на Кремъл.

Като дойде на власт през 2000 година, президентът Путин отправи знаменития си ултиматум към водещите руски бизнесмени, чието състояние беше натрупано през 90-те години при пожарната разпродажба на руската държавна собственост. Стойте настрана от политиката – каза им президента Путин – и запазете богатствата си, или ги рискувайте с политическа ангажираност. Мнозинството олигарси предпочетоха да го послушат. Трима не се съгласиха. Магнатите Борис Березовски и Владимир Гусински бяха принудени да напуснат страната, защото подкрепяха опозиционни политически партии и свободни медии. Михаил Ходорковски се опита да се възползва от основните политически свободи, гарантирани на теория за всички руснаци. И в резултат беше хвърлен в затвора.

Вероятно господата Гусински, Березовски и Ходорковски не могат да бъдат определени като идеални борци за демокрация и свободен пазар в Русия и защитата на хора с такива биографии не е най-удобният начин за утвърждаване на нашите демократични принципи. Но ако ние не можем да ги защитим, признаваме циничното твърдение на Кремъл, че тези хора са преследвани за незаконни печалби. Тези трима руски магнати бяха нарочени заради тяхната дейност в подкрепа на опозиционни политически партии и свободни медии. В действителност макар съгласуваната кампания за чистка в руската политика и общество да се стреми да обхване всички ъгълчета на Кремъл и всички кабинети на началници по цяла Русия, това не се случва. За добро или за зло в руското общество съществува общото мнение, че миналото трябва да си остане минало, а Русия трябва да върви напред. Ако водещите държавни дейци и бизнесмени трябва да бъдат наказвани за простъпки с десетилетна давност, тогава за своите престъпления трябва да отговаря и бившият офицер от КГБ Владимир Путин, който помагаше на ръководителите на Щази и на Ерих Хонекер да потискат немския народ.

Арестът на Михаил Ходорковски, както и политически мотивираните обвинения срещу Березовски и Гусински, трябва да се разглеждат не като наказание за финансови сделки с десетилетна давност – тогава би трябвало да бъдат подведени под отговорност хиляди руски бизнесмени и политически дейци – а като елемент от съперничеството между привържениците на държавния контрол и либерално-олигархичния елит. Този, който победи, ще заведе далече Русия – назад по пътя на царистко-имперските амбиции или напред по новите пътища на интеграцията в либералния международен ред. Изходът от тази борба ще има огромно значение за руснаците и за целия свят.

За народа на Русия управлението на Путин бе ознаменувано от унищожаването на независимите руски медии, от яростното смазване на политическата опозиция и от водената кървава война срещу гражданското население на Чечения. Като назначава бивши офи